Zánět jater

Jedním z nejčastějších prvních příznaků rakoviny slinivky je zežloutnutí kůže a očí. To je způsobeno nahromaděním bilirubinu, žlutohnědé látky produkované v játrech. Když játra pracují normálně, žluč putuje do střev a pomáhá štěpit tuky. Pokud se však žlučovody ucpou, bilirubin se začne hromadit a kůže a oči zežloutnou. Žloutenka může také způsobit nevolnost, zvracení, zažívací potíže a únavu.

Bolest žaludku

Dalším příznakem rakoviny slinivky je bolest žaludku. Nádory, které se nejprve vytvoří v dolní části slinivky, mohou rychle růst a vyvíjet tlak na okolní orgány. Jedním z těchto orgánů je žaludek; organizace Pancreatic Action Network odhaduje, že přibližně 70 % pacientů s rakovinou slinivky pociťuje bolesti žaludku.

Bolest zad

Kromě bolesti žaludku se u pacientů s rakovinou slinivky břišní vyskytují také bolesti zad. Bolest zad se obvykle vyskytuje pod lopatkami. Může se však vyskytovat i v ramenou a může být horší, když ležíte.

Náhlý úbytek hmotnosti.
U pacientů s rakovinou slinivky břišní může dojít ke snížení chuti k jídlu nebo ztrátě chuti k jídlu, což může vést ke ztrátě hmotnosti. Potlačená chuť k jídlu může být způsobena nedostatkem funkčních enzymů slinivky břišní, které pomáhají štěpit tuky, sacharidy a bílkoviny.

Plovoucí stolice

Dalším příznakem rakoviny slinivky břišní mohou být abnormální změny stolice. Plovoucí stolice jsou obvykle způsobeny náhlými změnami stravy, jako je brokolice, fazole a čočka. Může však být také způsobena nedostatkem žluči, kterou produkují játra k filtraci toxinů, nadbytečného cholesterolu a dalších odpadních produktů.

Pokud se žluč nevstřebává správně, dochází k chemické nerovnováze. Pokud nádor blokuje slinivku břišní, nestrávená potrava prochází trávicím traktem příliš rychle, což má za následek nedostatečné vstřebávání živin ze slinivky a průjem. To zase může vést k vysokému obsahu tuku ve stolici, což způsobuje, že stolice plave a vypadá mastně nebo bledě.