Rizikové faktory

Faktory, které mohou zvýšit riziko rakoviny hrdla, jsou:

užívání tabákových výrobků,
nadměrná konzumace alkoholu,
HPV,
nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě.
Rakovina hrdla – léčba
Možnosti léčby závisí na mnoha faktorech, jako je umístění a stádium rakoviny hrdla, typ zahrnutých buněk, vaše celkové zdraví a osobní preference. Prodiskutujte výhody a rizika všech léčebných metod se svým lékařem, abyste určili nejvhodnější léčbu.

Možnosti léčby zahrnují:

Radioterapie – využívá vysokoenergetické paprsky k ničení rakovinných buněk. U raného stadia rakoviny může léčba zahrnovat samotné ozařování, zatímco u pokročilé rakoviny hrdla se tato metoda používá ke snížení známek a symptomů.
Chirurgie – rakovinu hrdla, která je omezena na povrch hrdla nebo hlasivek, lze léčit endoskopicky. Laryngektomie, zákrok, při kterém se odstraní celý hrtan (larynx), se používá u větších nádorů, zatímco u menších nádorů lze odstranit pouze část postiženou rakovinou. Laryngektomie, postup, který odstraňuje celé hrdlo nebo jeho část, může být také částečná nebo úplná, v závislosti na stadiu rakoviny. Lékař doporučí disekci krku nebo odstranění některých nebo všech lymfatických uzlin, aby zkontroloval, zda neobsahují maligní buňky.
Chemoterapie – používá chemické látky k zabíjení rakovinných buněk, obvykle v kombinaci s ozařováním.
Cílená léčba – cílené léky využívají určitých defektů v buňkách, například cetuximab zastavuje působení proteinů nacházejících se v mnoha typech zdravých buněk, ale je častější u některých typů buněk rakoviny hrdla. Další cílené léky jsou studovány v klinických studiích. Cílené léky lze použít v kombinaci s chemoterapií a ozařováním.
Rehabilitace po léčbě rakoviny hrdla
Léčba rakoviny hrdla často způsobuje komplikace, které mohou vyžadovat spolupráci se specialisty, aby se obnovila schopnost polykat, jíst pevnou stravu a mluvit.

Během a po léčbě rakoviny hrdla můžete vyhledat pomoc svého lékaře, pokud máte následující problémy:

chirurgické otevření hrdla, pokud jste měl tracheotomii,
potíže s konzumací jídla,
potíže s polykáním,
ztuhlost a bolest v krku,
problémy s řečí.