Ptala jsem se babičky: Co zasadit na zahradě? Poradila mi angrešt – Přírodní zázrak, který léčí a nemusíte ho ani jíst!

Více vitamínu C než rybíz

Díky vysokému obsahu vitamínů A, B1, C, D a E a minimálním energetickým obsahem je jedním z nejlepších ovocí pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Kromě toho obsahuje kyselinu citrónovou, hroznovou a fruktózu, pektin, niacin, draslík, fosfor a vápník, což má za následek mimořádnou ochranu buněk a posílení imunity.

Pektin nejen stimuluje funkci střev, ale snižuje i vysoký cholesterol. A v neposlední řadě poskytuje i ​​významnou ochranu před rakovinou a to zejména díky vysokému obsahu antioxidantů.

Záchrana pro vaše ledviny, prostatu i při anémii

Moc se neví, že angrešt dokáže pomoci při zánětech močových cest a ledvin dokonce ještě víc než brusinky. Dokáže totiž rychle vyplavit bakterie z močových cest a chrání ledviny i močové cesty před jejich návratem.

Kromě toho bojuje i ​​proti zavodnění organismu. Angrešt také zpevňuje stěny cév a bojuje proti vysokému krevnímu tlaku. Pokud máte problémy s anémií, měli byste angrešt jíst každý den.

Obsahuje totiž vysoký podíl železa. Ženy jistě potěší i fakt, že angrešt zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Netřeba přitom žádné masky a peeligy, stačí si na nich jednoduše pochutnat.

Využijete i listy angreštu

Angreštové listy obsahují řadu užitečných látek – zvláště bohaté jsou na vitamin C. Obsahují také třísloviny, flavonoidy a významný podíl minerálních solí (mangan, med, hořčík, atd.)

Co dokáží listu angreštu s naším zdravím?

Vysoký obsah vitamínu C je velmi významný pro lidi s oslabenou imunitou a v obdobích, kdy je tělo náchylnější na rozvoj nemocí, jako je chřipka či nachlazení.

Jde o silný antioxidant, který chrání buňky před předčasným stárnutím a účinky volných radikálů. Dokáží tak přispět k ochraně buněk před rakovinou.

Odvary a výluhy z angreštových listů mají silný dezinfekční a protizánětlivý účinek. Používají se na rány, škrábance, ale i na výplach ústní dutiny při různých zánětech.

Užitečné vlastnosti čajů a odvarů z angreštových listů byly prokázány i při léčbě žaludečních vředů a gastritid.

K léčbě anémie a podporu krvetvorby – látky, které angreštové listy obsahují, jsou důležité pro tvorbu červených krvinek a kromě zmiňované anémie předcházejí i ateroskleróze.

Účinky angreštových listů jsou neocenitelné při dně a revmatismu. Čaj z listů je výborný při chřipce, nachlazení a při angíně. Čaj připravíme tak, že 2 lžičky sušených listů a zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 4 minuty louhovat.

Obklad z angreštových listů!

Na bolavá kolena použijeme obklad z angreštových listů. Asi 30 listů listů uvaříme v 500 ml vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou.

Do odvaru namočíme hadřík, dáme na něj listy, přeložíme a ještě horký obklad přidržíme na koleně. Přikryjeme fólií a obvážeme teplým ručníkem. Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby.

Čaj z angreštových listů působí jako diuterikum, podporuje pocení a dokáže z těla odstranit nadbytečnou vodu i bakterie, které způsobují záněty ledvin a močových cest.

Přináší úlevu při zácpě a problémech s trávením. Pravidelné pití čaje z angreštových listů působí jako prevence závažných chorob, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, stimuluje činnost střev a chrání i játra.

Tento nápoj si určitě dejte alespoň jednou denně během chřipkové sezóny a nemusíte se obávat, že vás nemoc skolí.

Odvary z angreštových listů působí blahodárně i na kožní onemocnění – zmírňují podráždění, otoky, zarudnutí a svědění. Angreštové listy se často přidávají i do koupele a pomáhají tak bojovat s dermatitídami různé původu.