Uštknutí hadem může být nebezpečné

Jedovatí hadi, kteří žijí v naší přírodě, obvykle nejsou příliš agresivní, ale v případě uštknutí buďte opatrní. Zdravému člověku jed neublíží, ale je vhodné ránu ošetřit a odjet do nemocnice. Bude proveden krevní test, který určí, zda se jed dostal do krevního oběhu. Pokud ano, můžete vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe uděláte, když si hada, který na vás zaútočil, vyfotíte mobilním telefonem. Tím se diagnostika značně urychlí.

Poštípání komárem nebo ovádem

Než se vydáte do přírody, je nejlepší se vybavit, abyste se vyhnuli komářím štípancům. Přírodním repelentem jsou vitaminy B-komplexu a vyzkoušet můžete B-komplex s vysokým obsahem thiaminu (vitamin B1). S užíváním B-komplexu však začněte s dostatečným předstihem, v den výletu nestačí. Doporučuje se užívat jej zhruba dva týdny před odjezdem a po celou dobu pobytu.

Každý reaguje na komáří kousnutí jinak. Někomu vadí jen mírně, jiný během svátků trpí nepříjemným svěděním.

Jaké jsou typické příznaky komářího štípnutí? Svědění

  • Zarudnutí
  • Otok
  • Mírné pálení
  • Mírná bolest

Co mám dělat při svědivém bodnutí? Místo, kde se komár usadil, omyjte vodou a mýdlem. Příznaky se po určité době zmírní. Fenistil* může zmírnit svědění, otok a pálení. Na malé bodné ranky lze také použít cibuli a ocet. Tea tree olej je také účinný při zmírňování svědění a má protizánětlivé a zklidňující účinky. Můžete také vyzkoušet chladivé gely obsahující mentol.