Příprava půdy

Ujistěte se, že půda není tvrdá nebo zhutněná. Nový kořenový systém nebude schopen růst a pronikat do zhutněné půdy, a proto je proces hlubokého sázení marný.

Nejprve půdu zryjte, dokud se neuvolní, a poté můžete přidat kompost.

Výsadba

Pro hlubokou výsadbu rajčat existují dvě metody: jamková metoda a příkopová metoda pro výsadbu bokem.

Metoda hluboké díry

Metoda hlubokých děr je nejběžnější, ale na zhutněné půdě může být obtížná. Otvor by měl být dostatečně hluboký, aby zahrabal většinu stonku, těsně pod horní sadou listů.

Zákopová metoda – výsadba bokem

Příkopová metoda je ideální, pokud je vaše půda trochu zhutněná nebo pokud nemůžete vykopat díru dostatečně hlubokou, aby se do ní vešly celé dvě třetiny rostliny rajčete.

Příkop by měl být hluboký asi 15 centimetrů a jeho délka by měla odpovídat dvěma třetinám výšky rostliny rajčete. Položte rostlinu rajčete na bok pod mírným úhlem tak, aby byly horní listy odkryté a vyplnily půdu kolem stonku.

Rostlina se nakonec narovná a roste směrem ke slunci. Nosiče, jako jsou trámy nebo stonky, pomohou rajčeti vzpřímeně růst.

Při použití metody zákopové výsadby buď počkejte, až rostlina vyroste vzpřímeně, než umístíte podpěry podobné kleci, nebo umístěte kůl k vodorovnému stonku a počkejte, až se narovná, než jej přivážete ke kůlu.

Zalévání

Když zasadíte rajče, je na vás, abyste ho pěkně zalili. Dobrá zálivka povzbudí kořeny, aby rostly a šířily se směrem dolů – to je přesně to, co chcete využít při hluboké výsadbě rajčat. Ujistěte se, že během vegetačního období dobře zaléváte, abyste si udrželi silný a zdravý kořenový systém.

Zdroj:stiridiaspora.ro