Někdy dokonce lidé s cukrovkou mohou zemřít ve spánku kvůli náhlé nízké hladině cukru v krvi,“ vysvětlil doktor Milind Sovani, pneumolog z University of Nottingham.

Někdy jsou ale příčinou smrti ve spánku složitější, hůře postřehnutelné problémy. Lékař podtrhuje, že měl nedávno asi třicetiletého pacienta, který ve spánku zemřel na Pompeho chorobu, poruchu ukládání glukózy v těle, která způsobuje svalovou slabost a dýchací potíže.

Pokud máte zdravotní problém, určité polohy při spánku zvyšují riziko úmrtí ve spánku. Takže spát na zádech se opravdu nedoporučuje, protože to ohrozí kapacitu vašich plic. Problémy s bránicí mohou také komplikovat stav, stejně jako neurologické poruchy, jako je epilepsie.

Riziko představuje i vysoký krevní tlak, který není kontrolován, tedy pacienti s hypertenzí, kteří neužívají terapii. Tlak zvyšuje pravděpodobnost mrtvice a srdečního infarktu, obojí se může stát uprostřed noci, když tvrdě spíme. Arytmie, stejně jako problémy, které vyžadovaly implantaci kardiostimulátoru, představují další úroveň nebezpečí. Apnoe, která začíná a zastavuje dýchání během spánku, je také rizikovým faktorem náhlé smrti ve spánku.

Lékaři radí, aby byli chronickí pacienti obzvlášť opatrní, protože léčba stávajícího stavu adekvátní terapií může výrazně snížit riziko náhlé smrti ve spánku.