Jaký je rozdíl mezi Višnevského mastí a ichthyolovou mastí

Ve skutečnosti si mnoho lidí tyto dva prostředky plete. Pojďme se na každou z nich podívat blíže. Složení Višnevského masti je březový dehet, xeroform a ricinový olej. Ichthyolová mast obsahuje pouze kosmetický základ a ichtyol. Lidé si je pletou kvůli štiplavému zápachu a podobným vlastnostem, protože Višněvského mast je účinná také při léčbě popálenin, ran, řezných ran, proleženin, vředů a tak dále.

Je zajímavé, že účinné látky obou látek obsahují zdraví nebezpečné karcinogeny: jsou to březový dehet i ichtyol, ale mohou být příčinou onkologických onemocnění? Nepravděpodobné. V každém případě je dlouhodobý kontakt s nimi a prodloužená léčba nežádoucí.

Dermatologové však dnes doporučují používat modernější lokální prostředky. Antiseptika nevhodná pro vnitřní použití se stejnou účinností jsou méně výhodná než přípravky s antibiotiky, a to kvůli širokému spektru účinku a rozsahu posledně jmenovaných.

Použití ichthyolové masti

Jak jsme již zmínili, ichtyolová mast působí lokálně protizánětlivě a antisepticky. Kromě kožních problémů pomáhá při streptodermii, popáleninách a ekzémech a jeho účinek je znát již za pár hodin. Mast pomáhá i na hnisavé rány: obvaz s činidlem se musí měnit několikrát denně, pak lze během jednoho dne pozorovat zlepšení.

Ichthyolová masť je předepsána pro hemoroidy, vnější i vnitřní. Dezinfikuje a zmírňuje záněty, zklidňuje zanícené uzliny a hojí je, urychluje opravu tkání. Pomocí tamponů s ichtyolovou mastí můžete po jednom dni snížit svědění a nepohodlí v konečníku. Ichthyolová masť je široce používána v gynekologii: činidlo se také používá jako tampony.

Ichthyol mast na akné

Drogu lze použít i ve formě masek na akné, akné a jiné nedokonalosti pleti. Přípravek se nanáší na obličej v silné vrstvě, kromě pokožky kolem očí a rtů. Po hodině a půl lze odstranit vatovým tamponem a vyprat. Pokud nemůžete ichthyolovou mast udržet na obličeji po dlouhou dobu kvůli nepříjemnému zápachu, držte masku alespoň 20-30 minut: účinek bude stále existovat, ale ne tak rychle. Masku provádějte dvakrát týdně a po měsíci se počet výpadků výrazně sníží.

Stejně jako jiné léky má ichthyolová mast kontraindikace. Ichthyol je nekompatibilní s alkaloidy, jodidovými solemi a solemi těžkých kovů. Věnujte tomu pozornost, pokud užíváte jiné léky.

Jinak je ichthyolová mast výborným rozpočtovým prostředkem, který pomůže při mírných až středně těžkých zdravotních problémech. Nepříjemný zápach masti zmizí a s ním – problémy s kůží, konečníkem a malou pánví. Souhlasíte, trochu nepohodlí stojí za to žít zdravě a šťastně.

Zdroj.newsds.site