Narušená regulace tělesné teploty

Pocit chladu je spojen s hypotyreózou. Zpomalení systému způsobené pomalým fungováním štítné žlázy znamená, že buňky spotřebovaly méně energie. Méně energie znamená méně tepla.

Na druhou stranu hyperaktivní štítná žláza způsobuje, že buňky produkují energii na pátý rychlostní stupeň. Proto je lidem s hypertyreózou někdy horko a nadměrně se potí.

Jste chraplavý a máte zvláštní pocit v krku

S poruchou štítné žlázy souvisí změny hlasu nebo pocit knedlíku v krku. Pořádně si prohlédněte krk, zda se na něm neobjevují známky otoku štítné žlázy.

Pomocí ručního zrcátka se při polykání vody dívejte do krku. Hledejte nějaké hrudky nebo hrbolky v oblasti štítné žlázy, která je pod hrtanem.

Pokud uvidíte něco podezřelého, navštivte lékaře.

Narušený spánek

Cítíte se neustále ospalí? Může to být hypotyreóza. Líná štítná žláza zpomaluje tělesné funkce.

Nemůžete spát? Může to být hypertyreóza. Přepracovaná štítná žláza způsobuje úzkost a zrychluje srdeční frekvenci, což ztěžuje spánek.

Vlasy jsou řidší a vypadávají

Suché, lámavé vlasy, které se štěpí nebo vypadávají, mohou být známkou hypotyreózy. Příliš málo hormonu narušuje cyklus růstu vlasů a uvádí folikuly do klidového stavu. To může způsobit vypadávání vlasů po celém těle.

Na ochlupení má špatný vliv i zvýšená činnost štítné žlázy, ale pouze na vlasy.

Nemůžeš otěhotnět

Pokud se již delší dobu bez úspěchu snažíte otěhotnět, může být rozhodujícím faktorem zvýšená nebo nedostatečná činnost štítné žlázy.

Oba stavy ovlivňují ovulaci, která zhoršuje plodnost.

Vysoký cholesterol

Vysoké hladiny špatného cholesterolu, které nereagovaly na dietu, cvičení nebo léky, jsou spojeny s hypotyreózou. Zvýšené hladiny špatného cholesterolu mohou být způsobeny nedostatečnou funkcí štítné žlázy a jsou důvodem k obavám. Neléčená hypotyreóza může vést k srdečním problémům, včetně zvětšeného srdce a infarktu.