potřebujeme:
Vepřové kotlety, nebo vepřovou krkovičku nakrájené na plátky (cca 500 g)
sůl
Pepř
Mletá sladká paprika
Hladká mouka na obalení
vepř mast
1 středně velká cibule
150 g slaniny nakrájené na kostičky
Žampiony (nakrájené – cca 1 hrst) a trochu sušených hub na zvýraznění chuti (volitelné)
Vývar na podlévání
Sladkou smetanu na zahuštění
Nasekanou petržleovú nať
kousek másla
sušený tymián
postup:
Plátky vepřového masa (kotlety) osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a hladkou moukou. Na sádle opečeme z obou stran. Maso odložíme stranou a do výpeku přidáme kus másla, na drobno nakrájenou cibuli a slaniny a orestujeme. Potom přidáme nakrájené žampiony, osolíme opepříme a ještě spolu krátce podusíme.
Podlijeme vývarem, přidáme trochu sušeného tymiánu, pro výraznější chuť můžeme i trochu sušených hub nebo houbové koření. Maso vrátíme zpět do hrnce a dusíme dokud nezměkne. Nakonec zahustíme smetanou , jestliže štáva nemá požadovanou hustotu zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě a necháme přejít varem. Do hotové omáčky přidáme nasekanou petrželku.
Podáváme s přílohou dle chuti, ideálně s opékanými bramborami.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂