Konzumovat můžete i pampeliškový čaj, který se vyrábí tak, že kořen nebo list nebo květ pampelišky ponoříte do vroucí vody a po vychladnutí přidáte lžičku lučního medu.
Z květů pampelišky se často vyrábí sirup nebo ‚med‘, který lze přidávat do různých pochutin, pít samotný jako lék nebo především jako sirup proti kašli pro děti.
Ingredience na pampeliškový sirup:
200 gramů květů pampelišky spolu se stonkem
dva citrony
litr a půl horké vody
kilo cukru
Příprava:
Nasekejte stonky a květy pampelišky a poté je zalijte horkou vodou. Přidejte nakrájený citron nebo vymačkanou citronovou šťávu a vše společně vařte na mírném ohni asi půl hodiny.
Slijte tekutinu, přidejte další cukr a vařte dalších 15 minut. Horký sirup nalijte do předem vysterilizovaných skleněných lahví nebo sklenic a pečlivě uzavřete. Skladujte na tmavém a chladném místě až do příští sezóny pampelišek.
Zdroj:ketkes