1. Zázvor
    Kořen zázvoru se používá po tisíce let jako přírodní lék proti bolesti. Má velmi široké spektrum účinku díky svým bioaktivním sloučeninám gingerol a shogaol, které mají silné léčivé vlastnosti.

Studie z roku 2009 zjistila, že kořen zázvoru byl stejně účinný jako ibuprofen při zmírňování menstruačních bolestí a dysmenorey. Také tento kořen také pomáhá při bolestech svalů a kloubů.

Ať už si zázvor vezmete syrový, nebo si z něj uděláte horký čaj, dosáhnete stejného efektu.

  1. Kurkuma
    Kurkuma známá také jako „indický šafrán“ se v ájurvédské medicíně již dlouho používá ke zmírnění různých zdravotních neduhů, které jsou doprovázeny bolestí. Bioaktivní sloučenina kurkumin má protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky, díky kterým dokáže snižovat různé druhy bolesti.

Studie provedená v roce 2014 ukázala, že kurkuma má stejně silný účinek jako ibuprofen při zmírnění bolesti kolene při osteoartróze. Pomáhá také při onemocněních PMS, jako jsou bolesti zad, hlavy, bolavá prsa a bolesti břicha.

Kurkumu jako koření je nejlepší užívat s černým pepřem nebo nějakým zdravým olejem, jako je kokosový olej pro lepší využití v těle.

  1. Tymián
    Možná by vás nikdy nenapadlo, že jednoduché kulinářské koření přidávané do pokrmů pro chuť může být skutečným lékem proti bolesti, ale tymián má přesně takový účinek. Podle britského bylináře Johna Gerarda může být tymián skvělým pomocníkem při zmírnění ischiasu a bolestí hlavy!

Pokud jde o dysmenoreu, jako jsou bolesti a křeče, extrakt z tymiánu se ukázal být stejně účinný jako ibuprofen. To potvrdila studie provedená v roce 2004. Studie z roku 2014 ukázala, že tymiánová silice pomáhá při bolestivé menstruaci ještě lépe než ibuprofen!

Totiž, zatímco během druhého měsíce užívání ibuprofenu u žen začal mít slabší účinek, tymiánový olej se stal ještě účinnějším v tišení bolesti. Tymián můžete přidat do pokrmů, připravit si z něj čaj nebo použít jeho esenciální olej.

  1. Omega-3 mastné kyseliny
    Ať už konzumujete potraviny bohaté na tyto kyseliny (jako jsou ořechy, chia nebo lněná semínka) nebo je přijímáte ve formě doplňků stravy, omega-3 mastné kyseliny vám pomohou zmírnit bolest.

Výzkum ukázal, že tyto zdravé tuky zmírňují neduhy a bolesti u lidí, kteří se zotavují po operacích a operacích.

Bylo také prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají zmírnit bolest způsobenou revmatoidní artritidou.

  1. Skořice
    Skořice se používá jako přírodní lék v čínské medicíně po tisíce let. Díky svým protizánětlivým vlastnostem toto koření pomáhá lidem trpícím artritidou a jinými chronickými onemocněními.

Stejně jako tymián a zázvor pomáhá skořice při dysmenoree. Studie také zjistila, že užívání skořice může výrazně zmírnit menstruační bolesti u žen.

Kromě toho, že si skořicí posypete své dezerty a kaše, můžete si z ní připravit i čaj (1 lžičku skořice smíchejte se 2 lžičkami medu a přidejte do teplé nebo horké vody).

Na bolavé klouby při artritidě lze aplikovat skořicovou a medovou pastu.

Zdroj.alternativa-za-vas.com