Zřídka si uvědomujeme, že život, který žijeme, je vlastně náš pravý život, který nám stanovily předchozí generace. Byly to právě ty předchozí generace, které vytvořily knihy, filmy, vzdělávací systém, který nám v dětství a mládí formoval naše vědomí.

Ale předchozí generace neměly o životě po padesátce žádné představy z prostého důvodu, že po padesátce už se v podstatě nežilo. Proto jsme je tedy nezdědili pro další život.

Podle všech druhů statistik těm, kterým je dnes kolem 50−55 let, začne stáří až v osmdesáti. To je samozřejmě velmi, velmi pěkné. Jen jsme prostě dostali až 25 let (!) dodatečného aktivního a bohatého života.

Problémem je, že nás nikdo nenaučil, jak tohoto dárku využít. A tak po překročení padesátky, jaksi s vědomím předčasného stáří, riskujeme ztrátu dobrých 25−30 let, které by − bez nadsázky − mohly být nejlepšími v našem životě.

Po padesátce přichází v životě nádherný okamžik, kdy máme čas, zdraví, sílu a jsme bez společenských povinností, máme zkušenosti a do počátku stáří podle moderních výzkumů nám zbývá ještě čtvrt století!

Takže nepromarněte tento čas zbytečně. Pak by vám to bylo líto!

Pokud je vám už 50 let, můžete si dopřát absolutně všechno: nové záliby, nové radosti a dojmy, novou kariéru a lásku, zajímavé cestování.

Přitom kvalita těchto životních zkušeností daleko přesahuje vše, co bylo k dispozici v raném období nezkušeného mládí nebo v období zralosti zatížené povinnostmi. Hurá! Začněte si užívat!