Jací jsou největší viníci chronického zánětu?

Jednoduše řečeno, problémem je přetížení organismu vysoce zpracovanými sacharidy (cukr, mouka a všechny výrobky z nich) a omega 6 rostlinnými oleji, jako jsou sója, kukuřice a slunečnice, které se nacházejí v mnoha zpracovaných potravinách.

Hlavním viníkem je tedy nízká hladina hořčíku. Dalším faktorem je příliš nepravidelné dýchání, které snižuje hladinu CO2 a O2 v těle, což způsobuje systémový zánět.

Hořčík je ideálním lékem pro kardiology. Jde o výživný lék s farmaceutickými vlastnostmi, který by se mohl zcela vyrovnat alopatickým lékům, ale lékaři ho neustále ignorují.

Horší je, že využívají blokátory vápníkových kanálů, statinové léky a jiné pochybné látky s hrůzostrašnými vedlejšími účinky, které jsou spojeny se snižováním již tak nízké hladiny hořčíku.

I přesto, že hořčík je bezpečný, jednoduchý na použití a k dispozici pro okamžité využití, málokdy je jeho potenciál naplno oceněn a využit.

Doporučuji obě formy hořčíku, a to chlorid hořečnatý a hydrogenuhličitan hořečnatý. Hydrogenuhličitan vápenatý se užívá orálně s vodou a chlorid hořečnatý (olej) může být použit orálně i lokálně.

Málo hořčíku způsobuje kornatění tepen

Dr. Russell Blaylock říká:

Je dokázáno, že nedostatek hořčíku může hrát roli při ateroskleróze, nazývané i kornatění tepen.

Při jedné studii na pokusných zvířatech bylo prokázáno, že doplnění hořčíku zabraňuje ukládání tuků ve stěnách aorty, což znamená, že hořčík potlačuje tvorbu povlaku, hlavního faktoru v ateroskleróze.

Chcete-li se přesvědčit, že existuje vztah mezi ionizovaným hořčíkem a krevními lipidy (jako je například cholesterol), vědci zkoumali 29 mužů s průměrným věkem 72,5 let, kteří měli zhoršenou citlivost na inzulín, což je běžné u starších lidí.

Zjistili, že hladina ionizovaného hořčíku v krvi, ale ne celkového hořčíku v krvi, úzce koreluje s hladinou LDL (potenciálně škodlivého) cholesterolu a ne celkového cholesterolu.

Vzhledem k tomu, že hořčík je silně protizánětlivý, dalo by se očekávat, že pomůže zabránit cholesterolu zoxidovat. To může vysvětlovat, proč se snížil aterosklerotický povlak na pokusných zvířatech.

Dr. Blaylock pokračuje slovy:

Při svém výzkumu jsem narazil na studii z roku 1959, která prokázala některá pozoruhodná zjištění týkající se vzájemného vztahu mezi vápníkem a hořčíkem a arteriosklerózou.

Výzkumníci znali z předchozích studií, že krmení zvířat vysokými dávkami hořčíku značně snížilo množství lipidů uložených v srdečních chlopních na levé straně srdce a v aortě.

Tato studie se zaměřila nejen na tukové usazeniny ve stěnách a chlopních srdce, ale i na usazeniny vápníku v ledvinách, které jsou běžné u lidí s onemocněním ledvin spojené s arteriosklerózou.

Více informací o výživě

Dr. Lundell také poukazuje na to, že nadměrná konzumace omega 6 vyvolává v buněčné membráně produkci chemických látek, nazývaných cytokiny, které přímo způsobují záněty.

Dnešní tradiční západní strava způsobila extrémní nerovnováhu mezi omega 3 a omega 6. Poměr nerovnováhy se pohybuje od 15: 1 až do 30: 1 ve prospěch omega 6.

Je to obrovské množství cytokinů způsobujících zánět. V dnešním stravovacím prostředí by byl poměr 3: 1 optimální a zdravý.

Neunikneme před skutečností, že čím více připravených a zpracovaných potravin konzumujeme, tím si víc způsobujeme zánět. Lidské tělo nedokáže zpracovat, ani není předurčeno ke konzumaci potravin obalených v cukru a namočených v omega 6 olejích.

Jedna polévková lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 mg omega-6, sója obsahuje 6,940 mg. Namísto toho používejte olivový olej nebo máslo od volně pasoucích se krav.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?ref=ts&fref=ts