Vaše matka prošla předčasnou menopauzou

Časná menopauza 5 důvodů, proč se vám to může stát
Buď vaší sestře, nebo babičce. Zdá se, že POI je geneticky zděděný. Výzkumy ukazují, že ve 20 % případů je příčinou dědičný faktor.

Genetické poruchy

FMR1 je gen, který způsobuje syndrom křehkého X, nejběžnější dědičnou formu intelektuálního postižení; i když tento syndrom nemáte, můžete mít mutaci ve stejném genu, která způsobuje problémy s vaječníky, což vede k syndromu křehkého X spojeného s POI. Výzkum ukazuje, že je to případ jedné z 33 žen, které mají POI. Turnerův syndrom (žena má pouze jeden chromozom X) je další genetická porucha spojená s POI.

Autoimunitní poruchy

S POI je spojena autoimunitní porucha tyreoiditida (zánět štítné žlázy). Stejně tak Addisonova choroba, při které nadledviny neprodukují dostatek hormonů. V obou těchto případech je možné, že imunitní systém napadne folikuly ve vaječnících (malé váčky, ve kterých vajíčka dozrávají a rostou), a narušuje jejich schopnost fungovat.

Kouření nebo jiné vystavení toxinům

Některé toxiny mohou ovlivnit nástup POI. Cigarety a pesticidy jsou některé z nich. Ženy se obvykle rodí s dostatečným množstvím primordiálních folikulů, které vydrží až do přirozené menopauzy (50 let). Předpokládá se však, že vystavení škodlivým chemikáliím způsobuje rychlejší mizení folikulů.

Chemoterapie nebo ozařování

Podobně jako environmentální toxiny mohou tyto léčby poškodit genetický materiál v buňkách vaječníků. Poškození závisí na různých faktorech, jako je typ léku a dávka záření, věk v době léčby a část těla, která je záření vystavena. Některé ženy nemají POI několik let po léčbě. A někteří to nikdy nedostanou.