4. BOLEST NA Hrudníku

Pokud při hlubokém dýchání cítíte bolest na hrudi, může to být jeden z příznaků plicní embolie. Tato bolest je obvykle ostrá, takže si můžete snadno myslet, že máte infarkt. Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že plicní embolie vždy zhoršuje dýchání. V každém případě byste měli okamžitě zavolat záchranku, protože následky mohou být fatální.

5.
Červené nebo tmavé skvrny na kůži, které se objevují bez důvodu, mohou být příznakem krevní sraženiny v noze. Také můžete v této oblasti cítit teplo, dokonce i bolest, když natahujete prsty nahoru.

6. BOLEST V RUCE NEBO NOZE
Ačkoli je pro diagnostiku krevní sraženiny obvykle nutné mít několik příznaků, jistým příznakem této vážné nemoci, kterou můžete mít, je bolest. Bolest z krevní sraženiny může být snadno nahrazena svalovou křeč, ale tento typ bolesti je častější, když chodíte nebo ohýbáte nohy.

7. OTOKY
Pokud si náhle všimnete, že jeden z vašich kotníků je oteklý, může to být varovný příznak krevní sraženiny. Tento stav je považován za naléhavý, protože sraženina se může kdykoli uvolnit a dostat se do jednoho z vašich orgánů.

8. ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI
Všimli jste si červených pruhů, které se náhle objevují podél vašich žil? Cítíte teplo, když se jich dotýkáte? Toto jsou varovné signály a potřebujete okamžitou lékařskou pomoc.

9.
Zvracení Zvracení může být příznakem krevní sraženiny v břiše. Tento stav se nazývá mezenterická ischemie (přerušení průtoku krve ve střevech v důsledku embolie nebo trombózy) a je obvykle spojen se silnou bolestí v břišní oblasti. Pokud vaše střeva nedostávají dostatek krve, můžete pociťovat nevolnost a mít krev ve stolici.

10. ÚPLNÁ NEBO ČÁSTEČNÁ SLEPOTA
Ztráta zraku je považována za naléhavou, zvláště pokud máte takové další příznaky, jako jsou závratě a problémy s rovnováhou.

Léčba

Povrchová trombóza nevyžaduje zvláštní léčbu kromě zmírnění příznaků; přikládání teplých obkladů na postižené žíly a užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky) proti bolesti a ke zklidnění zánětu. Antibiotika nejsou nutná, není nutná ani hospitalizace. Při HŽT musí být pacient okamžitě hospitalizován, protože je nutné zabránit plicní embolii a chronické žilní nedostatečnosti. Podává se heparin a pacient leží se zvednutou nohou a možnými kompresemi, pokud nedochází k arteriální insuficienci. Antibiotika se podávají pouze v případě, že je přítomna infekce. Po heparinu se zahajuje perorální terapie warfarinem a délka podávání závisí na každém pacientovi, obvykle 2 až 6 měsíců. Když se edém sníží, pacient by měl při chůzi nosit elastickou punčochu, aby se potlačily otoky, které se mohou během chůze objevit

Pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků, poraďte se co nejdříve se svým lékařem. Pamatujte, že krevní sraženina může být smrtelná, pokud není rozpoznána včas.

Zdroj: plivazdravlje