Macešky mají i velmi pozitivní diuretické a metabolické účinky. Pročišťují se tak naše vylučovací cesty, díky čemuž se z našeho těla odplavují škodlivé látky.

Nať fialky má mimo jiné tonizující účinky, které zacelují cévní stěnu zevnitř i zvenku. Pomáhají při poškozeních pokožky, jako jsou drobné rány, které hnisají či špatně se hojí. Maceška zmírňuje i otoky. Ocení ji i lidé s aknetickou pletí, ale i pacienti trpící revmatismem. A účinně bojuje i s lupy, které se také objevují s příchodem jara.

Fialkový sirup – na bolavé hrdlo, vykašlávání a dobrý spánek

postup přípravy:

1 šálek kvítků fialek dáme do čisté misky zalijeme studenou vodou a jemně omyjte. Scedíme a osušíme na papírové utěrce. Pak je dáme do sterilní lahve a zalijeme je vařící, destilovanou vodou (500 ml).

Pevně ​​zavřeme a necháme 24 hodin louhovat – mezitím lahví párkrát zatřeseme.

Šťávu scedíme, vlijeme ji do hrnce a vaříme 10 minut.

Potom přidáme šťávu z citronu a sirup vlijeme do lahví.

Sirup uchováváme v lednici nebo sterilujeme.

Doporučené dávkování: každou hodinu či jeden hlt – při zánětech hrdla zklidňuje sliznici a při bronchitidě na snadnější vykašlávání. Sirup z fialky pomáhá i při nespavosti, či problémech se srdcem.

Zázračný lék na revma a bolavé klouby

Kvítky zalijeme alkoholem nebo Alpou a necháme na tmavém a chladném místě louhovat 3-4 týdny. Potom kytičky scedíme a používáme k potírání a léčivé zábaly. Je to výborné na revmatické bolesti, otoky kloubů a onemocnění pohybového aparátu.

Léčivý čaj, pokud jej umíte správně použít!

1 kávovou lžičku sušených kvítků necháváme louhovat v 2 deci vody zhruba 15 minut. Určitě však ne větší množství a ani ne déle, protože jinak se mohou objevit nežádoucí účinky jako zvracení a nevolnost. Odvar pijte maximálně 2 až 4krát denně. Nedoporučuje se však jeho dlouhodobé užívání, jde vysloveně o to, abyste dostali z neduhů, které se nás drží ještě i na jaře.

Recept proti akné

Používáme maximálně 7 dní. Hrst květů fialky dáme do hrnce, vlijeme 5 dl studeného mléka, dáme na sporák a pomalu necháme „zahřát“ – ale nesmí sevřít! Necháme vychladnout, scedíme a skladujeme v ledničce. Používáme jako léčivé mléko na ošetření pleti.

Léčivý olej – při bronchitidě, proti stresu a na bolavé oči

80 g kvítků zalijeme 400 ml panenského olivového oleje. Necháme louhovat a po 4 dnech scedíme a dáme do menší tmavé láhve. Používáme se na jemnou masáž očních víček, spánků, na potírání hrudi a také na potírání bolavých kloubů a při revmatismu.