Protože je člověk alergický na bodnutí hmyzem,
Protože je bodnutí na nevhodném místě, kde otok způsobuje dušení,
Pokud již člověka v minulých týdnech kousl sršeň nebo vosa, došlo k přecitlivělosti imunitního systému na alergen a při opakovaném bodnutí dochází k anafylaktické reakci.
Je třeba zdůraznit, že v případě anafylaktického šoku by měla být okamžitě přivolána sanitka za účelem podání protišokové terapie. Tuto terapii mohou provádět pouze odborníci, kteří sledují příznaky a stanovují dávky adrenalinu, antihistaminik a kortikosteroidů za účelem neutralizace alergické reakce.

V případě, že je člověk ve smrtelném nebezpečí, a v tu chvíli není žádný lékař, který by mu pomohl, lze alergickou reakci zmírnit předem připravenou adrenalinovou injekcí. Pokud se tedy vystavujete nebezpečí kousnutí sršněm a zvláště jste alergičtí na bodnutí hmyzem, musíte mít pro každý případ jednu takovou injekci a antihistaminikum a k tomu všemu především poraďte se se svým lékařem.

Sršní bodnutí – co dělat?

V případě, že se nejedná o alergickou reakci, ale jde jen o obyčejný otok, je třeba místo vpichu ošetřit studenými obklady. K tomuto účelu můžete použít studený předmět, jako je kovová lžička.

V některých případech však může být alergická reakce opožděna o 8 až 10 hodin, proto je stále nejlepší poradit se s lékařem, zvláště pokud vás v posledních týdnech již hmyz kousl.

Dobrá rada na bodnutí sršněm a jiným hmyzem

Zkušený včelař říká, že otoky a bolesti způsobené kousnutím včelou, vosou nebo sršněm lze zmírnit tabletou aspirinu nebo andolu. Je nutné roztavit jednu tabletu a aplikovat ji na místo vpichu, držet ji po dobu jedné minuty a poté ji odstranit. Je nutné to udělat ihned po injekci, zmenšíte tak otok a zmírníte bolest a svědění, uvádí 100posto.jutarnji.hr.

Pokud vás píchne sršeň nebo jiný hmyz, nepropadejte panice. V případě alergické reakce je důležité okamžitě vyhledat lékaře.