1.  Chřipka  – Studie zveřejněná v „Cambridge Journals“ zjistila, že nedostatek vitamínu D předurčuje děti k onemocněním dýchacích cest. Intervenční studie ukázala, že vitamin D snižuje výskyt respiračních infekcí u dětí.

2.  Svalová  slabost – Michael F. Holick, jeden z předních světových odborníků na vitamín D, obecně doporučuje nedostatek vitamínu D pro svalovou slabost, protože pro správné fungování příčně pruhovaných svalů musí být udržována správná hladina vitamínu D na receptorech vitamínu D. 3.  Psoriáza  – Studie zveřejněná ve Spojeném království zjistila, že syntetické analogy vitaminu D jsou užitečné při léčbě lupénky.



4.  Chronické onemocnění ledvin – Pacienti s pokročilým chronickým onemocněním ledvin (zejména ti, kteří vyžadují dialýzu) nejsou schopni produkovat aktivní formu vitaminu D. Tito pacienti potřebují užívat 1,25-dihydroxy-D3 nebo jeho analog, aby podpořili metabolismus vápníku, zmírnili příznaky onemocnění ledvin a regulovali hladinu parathormonu.

5.  Diabetes  – Ve finské studii dostalo 10 366 dětí 2 000 mezinárodních jednotek (IU)/den vitaminu D3 v prvních dnech po narození. Životy dětí byly sledovány až do jejich 31 let a riziko vzniku diabetu 1. typu u nich bylo o 80 procent nižší.

6.  Astma  – Vitamin D může snížit závažnost astmatických záchvatů. Japonský výzkum ukázal, že záchvaty u dětí s astmatem ve školním věku byly významně sníženy užíváním 1200 IU vitaminu D denně od těchto subjektů.

7.  Onemocnění parodontu  – Zvýšení jejich hladiny vitaminu D za účelem produkce defensinů a sloučenin katelicidinů je vysoce doporučeno pro lidi s chronickým onemocněním dásní, oteklými a krvácejícími dásněmi. Obě sloučeniny mají mikrobiální aktivitu a snižují počet bakterií v ústech.

8.  Kardiovaskulární onemocnění – Městnavé srdeční selhání je spojeno s nedostatkem vitaminu D. Studie sester na Harvardově univerzitě zjistila, že ženy s nízkou hladinou vitaminu D (17 ng/m [42 nmol/l]) byly o 67 procent více ohroženy vysokým krevním tlakem. 9.  Schizofrenie a deprese  – souvisí také s nedostatkem vitaminu D. Jedna studie zjistila, že příjem vitaminu D u těhotných žen a dětství je neoddělitelný od vývoje mozku a udržení mentálních funkcí v pozdějším věku.



10. Výzkumníci rakoviny z Georgetown University Medical Center ve Washingtonu DC objevili souvislost mezi vysokým příjmem vitaminu D a sníženým rizikem vzniku rakoviny prsu. Tyto výsledky zveřejnila Americká asociace pro výzkum rakoviny.  Bylo zjištěno, že užívání velkého množství vitaminu na slunci snížilo růst všech druhů  rakoviny asi o 75 procent.

Potřebné denní množství vitaminu D pro děti ve věku 1 až 70 let je 600 IU (mezinárodních jednotek) a 1000 IU pro kojence.

Dodání potřebné dávky vitaminu D je nesmírně důležité zejména pro zdraví kostí a svalů, správné fungování imunitního systému a prevenci rakoviny. Je proto nutné konzumovat potraviny bohaté na vitamín D, včetně mořských ryb, hub, tučných ryb, vajec, mléka a jogurtů. Také trávit dostatek času na slunci. V případě nedostatku vitaminu D je expozice slunečnímu záření mimořádně prospěšná.

Kromě toho byste se měli poohlédnout po spolehlivých a vysoce účinných doplňcích stravy s vitamínem D. Může trvat měsíce, než vaše tělo získá správnou hladinu vitamínu D.

Zdroj.lifehacker