Proč je pozice „žába“ tak nebezpečná?

Zatímco svaly na zádech a břichu nejsou pod žádnou zátěží, nohy jsou při tomto způsobu sezení pod silným napětím.

Protože nohy nesou celou váhu těla, může časté sezení v pozici W způsobit celou řadu zdravotních potíží. Přinejmenším povede k oslabení svalového tonusu. Přispívá také k narušení tělesné rovnováhy. Dojít může k vychýlení páteře.

Problémy s koordinací

V pozici „W“ je na jistou oblast těla vyvíjen vždy vyšší tlak než na ostatní části těla. Tato nerovnováha vede k tomu, že dítěti se nerozvíjí motorické schopnosti a schopnosti koordinace ruka-oko.

Dítě je později horší v házení nebo běhání a skákání. Svaly trupu nejsou plně vyvinuty, protože na ně nebyl vyvíjen žádný tlak.

Děti proto nejsou schopny vykonávat úkoly, které zahrnují pohyb ramen. To se může odrazit i na jejich schopnosti psát nebo provádět další školní úkony.

Problémy s kostmi a klouby

Kosti dítěte jsou ve vývinu. Špatné držení těla je nenapravitelně zdeformuje. Takové deformace vedou k mnoha vážným problémům s klouby, zády a podobně.

Kosti mohou dokonce začít růst do strany. To může vést k ohnutí páteře a podle nejnovějších lékařských poznatků i k zastavení mentálního vývoje. Ale nepanikařte, existuje mnoho faktorů, které mohou mít vliv na psychické zdraví dítěte.

Dislokace kyčelního kloubu

U dětí, které v pozici „W“ strávily mnoho času, se může objevit i dislokace kyčelního kloubu. To může mimo jiné zase vést ke zkrácení šlach a svalů. Rozvíjet se začíná bolest zad a pánve. Objevit se může plochá noha.

Jak to napravit? Jedině prevence!

Za prvé, je nutné dítěti vše vysvětlit. A to i tehdy, když je velmi malé. Samozřejmě, není nutné mluvit o dislokaci kyčelního kloubu, ale vysvětlete dítěti to, že takové sezení je nezdravé.

Za druhé, ukažte jim jiné způsoby sezení. Například takzvaný „turecký sed“ bývá u dětí oblíbený.

Za třetí, dávejte pozor a kdykoli si dítě opět sedne do wéčka, zakročte. Dítě časem tento zvyk upustí.

Co si o tom myslí lékaři?

Problém vyvolal v posledních letech celou řadu odborných diskusí. Někteří lidé tvrdí, že je v pořádku, když dítě sedí v pozici „W“, pokud tak nesedává příliš často.

Jiní zase argumentují tím, že děti, u kterých se objevily zdravotní problémy, k nim měly vrozené dispozice. Pozice „W“ je proto podle nich pro některé děti nebezpečná, zatímco jiné děti tak mohou bez obav sedět.

Několik doktorů si dokonce myslí, že dítě samo nejlépe pozná, jaká pozice je pro jeho vývoj nejvhodnější.

Tvrdí, že malé děti občas sedávají v pozici „W“, ale jakmile pro ně začíná být tato pozice nevhodná, zapomínají na ni.

Nicméně, vždycky je lepší sedět v takové pozici, která je na 100% bezpečná. Je to vaše dítě. Důležité je, aby bylo zdravé, a vy abyste se cítili klidně.

Zdroj:studnicenapadu