Zácpa

Zácpa je jedním z těch stavů, které mohou mít mnoho různých příčin. Nejčastějším viníkem jsou některé léky nebo nedostatek vlákniny ve stravě. Přesto je to symptom, který stojí za to věnovat zvýšenou pozornost, protože může signalizovat závažná onemocnění – včetně Parkinsonovy choroby, demence nebo rakoviny tlustého střeva.

– Když se tlusté střevo stane rakovinným, mohou se tvořit nádory a blokovat normální tok stolice. Kromě toho mohou nádory zasahovat do nervů, které zásobují svaly, což způsobuje sníženou pohyblivost střev, což způsobuje zácpu.  

Změna barvy stolice

Barva stolice je ovlivněna stravou, ale určité odstíny a vzhled stolice mohou být varovným signálem. Změna barvy stolice (bledá) tedy může naznačovat rozvoj rakoviny slinivky břišní. Také stolice může být tmavé barvy z doplňků železa, ale také z vnitřního krvácení.

– Pokud máte krvácení v gastrointestinálním traktu, můžete mít černou dehtovou stolici. To by mohlo být příznakem rakoviny jícnu a žaludku – tvrdí lékař.

Průjem

Průjem může být příznakem rakoviny slinivky, ale také tlustého střeva. Pokud zaznamenáte další příznaky, včetně úbytku hmotnosti a závratí, lékaři doporučují navštívit lékaře.