Nejlepší způsob, jak odstranit klíšťata

Bajec také upozornil, že některé lidové názory na odstraňování klíšťat jsou zcela mylné. Mezi ně patří používání benzinu a otáčení klíšťat proti směru hodinových ručiček a dodává, že to může situaci jen zhoršit.

Když nejsme blízko lékaře, a klíště je potřeba rychle odstranit, musíme vědět, jak na to správně.

„První věc, na které záleží, je, jaký druh pinzety byste si měli vybrat. K odstranění klíštěte je nejvhodnější pinzeta se špičatým hrotem. Pinzeta by se měla dostat pod klíště, tj. mělo by přiléhat na kůži. Poté silným pohybem vytáhněte nahoru – nedochází k otáčení a mírnému vytahování proti směru hodinových ručiček. Poté je oblast dezinfikována a před jejím odstraněním je důležité dezinfikovat samotnou pinzetu, “vysvětlila.

Když to uděláte, bylo by ideální poslat klíště na analýzu, aby se zjistilo, zda není infikováno. V závislosti na tom může lékař předepsat antibiotickou terapii.

„Pokud se ukáže, že klíště není infikované, a v kůži je méně než 36 hodin, pokračuje ve sledování stavu pacienta, ale žádná terapie se nekoná. Pokud klíště odstraňujeme sami, měli bychom určitě kontaktovat lékaře, který bude následujících 30 nebo 40 dní sledovat místo na kůži, kde se klíště nacházelo. Jedním z prvních příznaků boreliózy je erytém (zarudnutí kůže), který vypadá jako terč pro šipky, a pokud si toho všimnete, určitě navštivte lékaře. Stejně tak je nutné postupovat, pokud pociťujete potíže jako bolesti svalů, slabost, teploty,“ zdůrazňuje doktor Bajec.

Zdroj:novitet.info