Konvenční léčba lymské boreliózy obvykle zahrnuje dlouhodobé užívání antibiotik.

Jejich problémem však je, že často odstraní pouze povrchové příznaky onemocnění a infekci jen zatlačí hlouběji do těla, kde může způsobit ještě větší škody.
V jedné nové preklinické studii výzkumníci zjistili, že extrakt z listů rostlinky stevia má velmi silný antibiotický účinek vůči patogenní bakterií Borrelia burgdorferi, která způsobuje toto nepříjemné onemocnění.

Studie o vlivu stevie na lymeskou boreliózu

Studie byla provedena výzkumníky z Oddělení biologie a environmentálních věd na Univerzitě v New Haven v americkém státě Connecticut.

Její výsledky pak byly publikovány v Evropskéam žurnálu mikrobiologie a imunologie, kde vědci porovnávali účinnost klasických antibiotik s lihovým výluhem z listů stevie při ničení bektérie Borrelia burgdorferi.

Uvedená bakterie může přežívat ve více formách (aktivní forma, spóry atd.). To způsobuje, že je extrémně odolná vůči antibiotikům.

Mezitím si navíc vyvinula rezistenci na většinu konvenčních antibiotik a proto se velmi obtížně léčí.

Výzkumníci však zjistili, že lihový extrakt stevie byl účinný vůči všem formám bakterie Borrelia burgdorferi.loading…

Problémy konvenční antibiotické léčby lymské boreliózy

Výzkumníci poukázali na fakt, že 10 až 20 % pacientů, kteří podstoupí doporučenou 2 až 4 týdenní léčebnou kúru antibiotiky, mají silné vedlejší účinky léčby.
Mezi ně nejčastěji partie únava, bolesti, problémy s klouby a svalové bolesti. U některých pacientů tyto negativní následky antibiotik přetrvávají i více než 6 měsíců.

Jak dále uvádějí výzkumníci:

“Extrakt z listů stevie obsahuje mnohé fytonutrienty se známými účinky proti vícero patogenům.”
Vědci došli k závěru, že extrakt ze stevie je potenciálně vhodným lékem na lymeskou boreliózu.

Doporučili proto lékařům, aby jeho nasazení zvážili u svých pacientů v případech, kdy konvenční léčba nevede k uspokojivým výsledkům.

Přestože se zatím jedná jen o předklinickou studii, jde o dobrý základ pro další výzkum. No už teď je zřejmé, že stevie může hrát při léčbě tohoto nepříjemného onemocnění důležitou roli.

Zdroj:Alternativnimagazin