Následuje pár nejdůležitějších zdravotních přínosů vlašských ořechů:

  • Snižují riziko srdečních chorob a některých druhů rakovin.
  • Jsou nejlepší potravinou na prevenci ucpávání cév, protože snižují špatný LDL cholesterol.
  • Minimalizují projevy stárnutí a patří mezi top 10 potravin proti vráskám.
  • Stimulují činnost mozku (to je zajímavé i vzhledem k jejich tvaru připomínající mozek).
  • Antioxidanty v ořechách snižují riziko chronického oxidačního stresu.
  • Protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat chronické záněty (artritida, dna a podobně).
  • Patří mezi top 20 potravin pro nastolení hormonální rovnováhy.
  • Jsou jednou z nejlepších potravin na zlepšení nálady.

Kolik a jak vlašské ořechy konzumovat?

Dr. Vinson odhaduje, že pouze 7 vlašských ořechů denně vám dokáže dodat všechny potřebné zdravotní přínosy.

Nemusíte se proto bát, že byste jich potřebovali sníst nějak příliš mnoho.

Toto množství vám poskytne adekvátní objem zdravých tuků, bílkovin, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, vitamínu C a vitamínů skupiny B.

Výzkum ukázal, že nejlepší je ořechy konzumovat syrové. Pokud se praží, sníží se jejich nutriční hodnota.

Měly by se také jíst neoloupané, spolu se slupkou. Výzkumy totiž ukazují, že přibližně 90% antioxidantů se nachází právě ve slupce ořechů.

Proč se mnozí lidé bojí konzumovat ořechy?

Když se zamyslíme nad všemi zdravotními přínosy vlašských ořechů, je nepochopitelné, proč z nich pochází jen asi 8% z přijímaných antioxidantů v naší stravě.

Mnozí lidé si tyto zdravotní přínosy neuvědomují a spíše se obávají jejich vysokého obsahu tuků.

Je sice pravda, že ořechy jsou velmi bohaté na oleje, ale jedná se o zdravé polynenasycené a mononenasycené tuky, které jsou pro lidské zdraví a správné fungování těla velmi důležité.

Nesmíme si je zaměňovat za nezdravé tuky ucpávající cévy, případně ty, co jsou spojovány s chronickými onemocněními nebo přibíráním na váze.

Jak si vybírat vlašské ořechy v obchodě?

Na závěr máme pro vás pár doporučení, jak postupovat při výběru a kupování vlašských ořechů.

1) Když si kupujete celé ořechy, kupujte takové, které se zdají těžké. Ujistěte se, že skořápka není prasklá nebo flekatá – je to znamení toho, že uvnitř hnijí.

2) Už vyloupané ořechy se často prodávají na váhu. Pokud kupujete tyto, ujistěte se, že v daném obchodě mají ořechy dostatečný obrat a tedy, že jsou čerstvé.

3) Ořechy mají vysoký podíl polynenasycených tuků, jsou extrémně nachylní a ra mohou se rychle zkazit. Měly by být proto skladovány ve vzduchotěsných obalech v chladničce, maximálně však 6 měsíců. Pokud je zmrazíte, vydrží rok.

4) Ve skořápce ořechy mohou být kromě lednice skladovány i na tmavém, chladném a suchém místě. Vydrží asi půl roku.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/