Zatímco první jsou kostní zvětšení středních článků prstů známé jako proximální interfalangeální klouby (PIP) – klouby bezprostředně nad prsty; poslední jmenované jsou malé kostní výrůstky nejblíže konečkům prstů.

Bouchardova choroba je relativně častější a tyto dvě mohou omezovat pohyb rukou a vyvolat bolest.

Osteoartrózu lze léčit léky, podpůrnou terapií nebo změnou životního stylu. Odborníci tvrdí, že cvičení je pro pacienty s artrózou jednou z nejúčinnějších léčebných metod, protože pomáhá budovat svaly a posilovat klouby.

Cvičení může také pomoci člověku zhubnout, což dále snižuje stres na klouby a vyvíjí na ně menší tlak. Lékaři mohou pacientovi s artritidou doporučit speciální cvičební režim.

K diagnostice osteoartrózy mohou lékaři zpočátku provést  řadů testů  , aby vyloučili možnost revmatoidní artritidy a dny, protože krevní testy nemusí pro tento účel dobře fungovat.

Testy by mohly zahrnovat kontroly na revmatoidní faktor (RF) a protilátky proti cyklickému citrulinátovému peptidu (PCC) – faktor běžně uváděný u pacientů s RA. Při podezření na dnu se zvýšená hladina kyseliny močové kontroluje kloubní tekutinou.

Zdroj:novitet.info