Jak rozpoznat časné příznaky poruchy funkce jater?

Játra jsou orgán, který nemusí vykazovat příznaky onemocnění po několik let. ‚Játra nemají smyslové nervy, takže varovné příznaky, že něco není v pořádku, necítí velmi dlouho. Také, zejména u chronických virových a alkoholických onemocnění, mají játra velkou rezervní kapacitu, ale může trvat roky nebo dokonce desetiletí, než se objeví první příznaky.

Přijměte některá doporučení 

Abyste si udrželi dobrou funkci jater a ochránili je před potenciálními nemocemi, je důležité dodržovat některá opatření. Jedná se zejména o: 

  • Zdravá strava: Jezte vyváženou stravu bohatou na zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Důležitá je také konzumace dostatečného množství vlákniny, která pomáhá při detoxikaci a pravidelnosti trávení.
  • Omezte alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu může způsobit vážné poškození jater. Pro jejich zdraví je nejlepší abstinenční režim.
  • Pitný režim: Měli by spíše pít hodně vody, aby se jejich tělo hydratovalo. Voda pomáhá odstraňovat toxické látky z těla a podporuje správnou funkci jater.
  • Vyhýbejte se se nadměrnému příjmu léků: Některé léky, zejména při dlouhodobém nebo nadměrném užívání, mohou poškozovat játra. Dodržujte proto dávkování a vždy si přečtěte jejich potenciální vedlejší účinky. 
  • Pravidelná fyzická aktivita: Pohyb a cvičení podporují celkové zdraví a cirkulaci krve, což může přispět k dobrému fungování jater.