1. Onemocnění jater

Když jsou játra poškozena, tělo hůře tvoří sraženiny a zastavuje krvácení. Cirhóza jater je jedním z důvodů vzniku modřin na nohou.

  1. Sepse

Sepse je nebezpečná komplikace infekce, ke které dochází, když tělo reaguje na infekci přehnaně a uvolňuje do krevního řečiště zánětlivé chemikálie, které pak mohou vyvolat srážení krve a snížit průtok krve do končetin a vnitřních orgánů, a pak se objeví modřiny.

  1. Trombocytopenie

K tomuto stavu dochází, když je v krvi nízký počet krevních destiček, které jsou zodpovědné za srážení krve, což znamená, že se krev nemůže správně srážet a může dojít ke krvácení a tvorbě modřin.

  1. Nemoci krve

Hemofilie nebo jiné krevní poruchy ovlivňují častý výskyt modřin na těle a tím i na nohou.

Kromě toho lze výskyt modřin na nohou ovlivnit některými doplňky stravy a také některými léky, jako je aspirin nebo ibuprofen.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Když se bezdůvodně objeví otlaky na nohou a místo je bolestivé na dotek, je na čase navštívit lékaře. Stejně tak, pokud modřiny neustupují a nesnižují se ani po týdnu nebo se stále vracejí, je nutné se poradit s lékařem. Při užívání nových léků je vždy důležité sledovat, jak na ně tělo reaguje, a když se na nohou objeví modřiny, je důležité to lékaři zdůraznit.

Jak se léčí modřiny nohou?

Pokud modřiny nejsou následkem úrazu, ale objevily se samy, lékař se nejprve pokusí odhalit příčinu modřiny různými testy, především odběrem krve. Pouhé ošetření modřin na nohou bude také léčením příčiny. Nedostatek vitamínů tedy bude vyžadovat užívání vitamínů prostřednictvím stravy nebo doplňků a některé stavy, které způsobují tvorbu modřin, budou vyžadovat krevní transfuzi.

Závěr

Modřiny na nohou tak mohou vzniknout v důsledku úderu nebo zranění, ale také mohou být důsledkem stavu nebo nemoci. Je důležité reagovat, pokud se modřiny objeví samy o sobě, a vyhledat lékařskou pomoc, abyste zjistili a vyléčili příčinu problému.

Zdroj: