Zde je seznam čísel a odpovídajících plastů: pojďme zjistit vlastnosti každého z nich a důvod, proč se používá pro tento konkrétní kontejner.

1) PET : toto je zkratka pro polyethylentereftalát. Používá se ve většině jednorázových nádob a vypadá jako lehký a pružný plast 

Pokud máte láhev s tímto identifikačním číslem, neměli byste ji používat více než jednou,  protože to zvyšuje riziko bakteriální kontaminace . Navíc v průběhu času tento typ materiálu uvolňuje toxické složky, které interferují s endokrinním systémem. 

Mytí PET vyžaduje profesionální nástroje a velmi agresivní chemické mytí: čištění domácnosti nestačí k sanitaci lahve. 

2) HDPE : identifikuje plast, jehož molekuly mají velmi vysokou hustotu. Výsledkem je tužší materiál , který se obvykle používá pro nádoby na mýdlo, čisticí prostředek, olej a hračky.

Odborníci doporučují kupovat lahve na vodu označené tímto číslem , jsou pravděpodobně nejbezpečnější a voda, kterou pijete, je nejčistší. 

3) PVC : jeho zkratka je určitě známější než jeho dlouhý název, polyvinylchlorid. Z tohoto materiálu jsou vyrobeny všechny obaly na potraviny , některé lahve na olej na vaření, hračky pro děti a zvířata . Nedoporučuje se kupovat výrobky s takovým plastem, který je zodpovědný za uvolňování nebezpečných chemikálií.

4) LDPE : Na rozdíl od HDPE jsou v tomto plastu uhlíkové řetězce velmi daleko od sebe a vedou k pružnému plastu. Vzhledem k uvolňování nebezpečných látek není možné balit potravinářské výrobky. 

5) PP : the two ‚p’s stand for polypropylene, a historical material syntetized by the Italian chemist Giulio Natta . Používá se k balení delikátnějších potravin, jako jsou mléčné výrobky: jogurtové kelímky jsou vyrobeny z tohoto odolného a lehkého plastu . Jedná se o termoset, což znamená, že se nerozpouští teplem. Ve srovnání s jinými materiály je účinnou bariérou proti vlhkosti. 

6) PS : při nákupu spotřebiče určitě najdete polystyren v krabici, která ho obsahuje. Je to materiál, který tvoří ty bílé a světlé panely, které chrání produkt před nárazy. I běžné plastové talíře a kelímky jsou vyrobeny z polystyrenu . Neměl by být vystaven tepelným zdrojům, protože je možné uvolňování karcinogenních látek.

7) Ostatní : tato kategorie zahrnuje všechny ostatní typy plastů, které nepatří do předchozích částí, například předměty vyrobené ze dvou nebo více materiálů. Alternativní plasty nefosilního původu jsou také označeny číslem 7 

Nyní víte něco více o tomto materiálu: zkontrolujte, zda je použitý plast ten pravý, a to pomocí čísla vytištěného na spodní části nádob!

Zdroj:lekeni