postup přípravy:
Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, cukru a teplého mléka. Směs necháme pod bavlněnou utěrkou 15 minut, aby se kvásek aktivovat. V samostatné míse smícháme mouku, cukr, sůl a vejce. Přidáme kvásek a promícháme. Následně přidáme olej nebo rozpuštěné sádlo a důkladně hněteme těsto, dokud nezíská vláčnou konzistenci.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout po dobu jedné hodiny na teplém místě. Mezitím připravíme náplň z máku, mléka, cukru, vanilkového cukru, citrónové kůry a másla. Náplň necháme vychladnout.
Rozdělíme těsto na dvě části, vyválíme na tenké obdélníky a rovnoměrně rozetřeme náplň na každý z nich. Zakroužkujeme těsto a necháme kynout dalších 15 minut. Poté potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 180 °C po dobu asi 35 minut.
Po upečení necháme závin vychladnout, nakrájíme a podáváme. Pro ty, kdo chtějí, mohou přidat do náplně namočené rozinky.
Přejeme Vám dobrou chuť:)