PET nebo PETE
PET je nejčastěji využívaným plastem ve spotřebním průmyslu. Lze ho proto nalézt i v jednorázových lahvích na vodu a slazené nápoje. Této láhve můžou uvolňovat do vody těžké kovy a chemikálie, které mají vliv na hormonální rovnováhu. Aby jsme láhev dezinfikovali je nutné použít zase jenom další chemikálie.

HDP nebo HDPE
Představuje druh tvrdého plastu, který je používán například na výrobu láhví pro prací prášky nebo jiné přípravky, hračky a některé plastové tašky. Prakticky neuvolňuje žádné chemické látky! Odborníci proto doporučují kupovat si láhve typu balení typu HDP, s největší pravděpodobností proto, že jsou nejbezpečnější a nijak neovlivňují čistotu vody.

PVC nebo 3V
PVC je měkký, elastický plast používaný k výrobě potravinových folií, láhví na různé oleje, dětských kousátek, hraček pro děti a zvířata. Uvolňuje dvě chemické látky, které mají nepříznivý vliv na hormonální soustavu. Experti doporučují zvolit koupi jiných obalů.

REKLAMAREKLAMA

LDPE
Tento druh plastu nemůže být používán k výrobě plastových láhví, i když do vody neuvolňuje žádné škodlivé látky. Kupování potravin v baleních, které jsou vyrobené z tohoto plastu také není dobrý nápad. Můžete totiž konzumovat nejen to, za co jste si zaplatili, ale mimo to i škodlivé chemikálie.

PP
Bíle plasty se používají k výrobě plastových láhví například na sirupy, nebo také i kelímků od jogurtů. Polypropylén je odolný a lehký, také má i vynikající odolnost vůči vysokým teplotám. Při ohřívaní netaje. Je relativně bezpečný a dobře chrání před vlhkostí, mastnotou a chemikáliemi.

PS
Polystyren je levný, lehký plast se širokou škálou využití. Nejčastěji je používán k výrobě pohárů na kávu „s sebou“. Dávejte si ale pozor, pokud se přehřejí, začínají uvolňovat rakovinotvorné látky. Také by neměl být příliš dlouho v blízkosti jídla nebo pití.

PC
Velmi často se nachází v láhvích pro sportovce, stejně jako v obalech na jídlo. Jedná se o nejnebezpečnější typ plastu, na jaký můžete v obchodech narazit! Do potravin a nápojů může uvolňovat velmi škodlivé látky, například BPA!

Ode dneška si dvakrát rozmyslíte, jakou láhev vody si koupíte!

Zdroj.sdilejte