Krok č. 1 – Příprava semen

Na kultivaci v lahvích si vyberte brzké partenokarpická hybridy s vysokou produktivitou. Pokud semena nejsou připraveny ve vrstvě živin, namočte je do roztoku organického hnojiva nebo do roztoku s dřevěným popelem.

Abyste toho dosáhli, hnojivo rozpusťte podle pokynů, semena zabalte vzdušné tkaniny a namočte je do roztoku na 15 – 20 minut. Potom je vyjměte a uložte na teplé místo s teplotou 23 – 25 ° C na 1 den. Pokud je vzduch velmi suchý, zakryjte tkaninu se semenem další vrstvou navlhčené látky. Semena nedávejte do plastového sáčku, protože musí dýchat.

Krok č. 2 – Příprava nádob a půdy

Připravte si květináče na výsadbu: odkrojte vrchní čast plastové láhve, která se zužuje a na dně udělejte otvory, přes které bude odtékat přebytečná voda. Nasypte tlustou vrstvu humusu, kompostu nebo vermicompostu, potom přidejte výživný substrát pro sazenice, který obsahuje komplex potřebných stopových prvků. Protože okurky potřebují půdu bohatou na organické látky, můžete do každé jámy přidat hrst granulovaného kompostu, který smícháte s půdou. Zalijte půdu roztokem biofungicídu na ochranu budoucích plodin před fytopatogenní.

Krok č. 3 – Výsev semen

Protože se okurky neprovedou, můžete semena zasít přímo do připravených nádob. Pokud si nejste jisti kvalitou semen, do každé lahve přidejte 2 – 3 semena. Posypte jejich vrstvou půdy o tloušťce 1 – 1,5 cm. Poté, co se objeví mladé rostlinky, nechte jen jednu a odstraňte nejslabší.

Pokud do lahví přesazujete připravené sazenice, snažte se nepoškodit kořenový systém. Zasypte rostliny pokud je to možné, až po spodní vrstvu listů.

Po přesazení se rostliny zalijí vodou a mulče se výživnou půdou. Pokud je to možné, udržujte 5 až 6 cm volného místa pod okrajem lahví, abyste mohli přidávat úrodnější půdu.

Krok č. 4 – Péče o plodiny

Nádoby zalijeme odstátou vodou, jejíž teplota by měla být kolem 22 – 24 ° C. Když se objeví první listy, okurky navlhčete roztokem s účinnými mikroorganismy. Urychlí rozklad organických látek v půdě a rostliny budou schopné získat si potřebné živiny ve snadno dostupné formě. Protože jsou okurky v omezeném prostoru, je třeba pravidelné hnojení dusíkatým hnojivem.

Krok č. 5 – Vytvoření keříčku

Jako keře rostou, přidejte do lahví půdu, abyste umožnili růst laterálních kořenů. Pokud jsou rostliny vystaveny přímému slunečnímu záření a půda v lahvích se přehřívá, zakryjte jejich bílým papírem. V horkém počasí to pomůže chránit půdu před nadměrným sušením.

Jakmile rostliny začnou růst, je třeba jim poskytnout oporu. První výhonky se většinou vážou, dokud keř nezesiluje. První sekundární výhonky třeba odstranit, aby se vývoj keře nezpomalil a aby bylo následné plození hojnější.

Keříček může být tvarovaný různé, v závislosti na odrůdě a vytvoření vhodných podmínek. V případě pěstování okurek v omezeném prostoru se horní část hlavního stonku obvykle sevře ve výši 120 – 140 cm a boční výhonky se odstraní, přičemž se sevřou nad prvním listem. Namísto plastových lahví můžete použít k pěstování okurek i jiné nádoby: vědra, kapsy, jakékoliv větší obaly. V létě je důležitá dostatečná závlaha a adekvátně hnojení. Pak už nezbývá než sklízet úrodu a vychutnávat si čerstvé okurky!

Zdroj: retete-usoare.info