Jak zlepšit klíčivost semen

Existují dva způsoby, jak toho dosáhnout.

Prvním je namočit semena na jeden den do čisté vody. Takto získaná semena se mírně vysuší, aby se dala snadno vysévat, a poté se ihned použijí. Upozorňujeme však, že nejsou vhodná pro skladování.

Druhým způsobem je namočení semen do peroxidu vodíku. Při této metodě se používá 3 % peroxid vodíku (voda s peroxidem vodíku); stačí namáčet 15 minut. Další metodou je namočení semen do alkoholu. Semena vložte do látkového sáčku a namočte na 10 minut do sklenice 40% lihového roztoku. Po namočení semena důkladně omyjte a ihned vysejete.

Je však třeba dbát na to, aby semena nebyla namáčena příliš dlouho, protože by mohlo dojít k poškození buněčných membrán a zničení semen. Neošetřená semena klíčí 2 až 3 týdny. Správnou přípravou lze tuto dobu zkrátit na několik dní.

Kdy vysévat petržel

Petržel je plodina, kterou lze vysévat od dubna do srpna a dokonce i v listopadu (ozimý výsev). Petržel vysetá v zimě vytvoří klásky již v dubnu. Mnoho zahrádkářů nechává petržel na druhý rok. Vzejde opravdu brzy, ale její kvalita je špatná. Listy jsou drsné a málo voňavé. Navíc tento druh petržele rychle kvete. Chcete-li získat co nejcennější vlastnosti petržele, je nejlepší vysévat ji každý rok.

Pokud jsou semena zaseta do země, objeví se jich méně než polovina. Proto je lepší je nechat klíčit na světle. Vytvořte hřbety hluboké asi 2 cm. Půdu zalijte. Vysejte semena a přikryjte je fólií, aniž byste je zasypali zeminou. Takto uložená semena skladujte po dobu dvou týdnů. Světlo, teplo a vlhkost budou mít okamžitý účinek. Při této metodě vyklíčí 80 % semen.