Cibule s mrkví
Abyste uchránili cibuli a mrkev před škůdci, je ideálně jejich sázet spolu. Jednu záhon cibule, jednu záhon mrkve a takto je střídat. Je to velmi efektivní a ekologické, protože tyto plodiny se navzájem chrání a nepotřebují postřik.

Jabloně a třešně
Jabloně a třešně sázejte vždy co nejdále od sebe. Jejich kořeny totiž na sebe negativně ovlivňují a proto by nikdy neměly být spolu.

mandelinka nemají šanci
Abyste uchránili své brambory od mandeliniek, je dobré je v časných ranních hodinách (když je rosa), nebo po dešti posypat popelem. Popel se nalepí na rostlinu a ochrání vaši úrodu.

Angrešt
Popel má ochrannou funkci i při angreštu. Smíchejte 1 kg prosátého popela s 10 litry teplé vody a nechte louhovat 7 dní. Pak přeceďte a přidejte trochu pracího mýdla. Tímto roztokem postřikujte keříky 3x za den.

Ředkvičky
Aby mladé ředkvičky nebyly napadeny škůdci, nechte semena před výsadbou 5 – 6 hodin v koncentrovaném roztoku stolní soli.

Výsev ředkvičky
Ředkvičku vysévejte co nejdříve, jakmile roztaje sníh. Nebojí se námrazy a bude odolnější proti škůdcům.

Zálivka
Rostliny s malými kořeny a velkými listy potřebují nejvíce vody: červená ředkvička, salát, okurky, zelí, cuketa.

Pampeliška
Odvar ze stonků a kořenů pampelišky může zničit mšice, housenky a brouci na listech. Části pampelišky smíchejte s vodou v poměru 1:10, nechte louhovat 2 dny a potom postříkejte napadené rostliny.

Pokračování na další straně