Účinné látky

Obsahuje vysoké množství vitamínu C, dále riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa a beta-karotenu.

Význam pažitky pro zdraví

Pažitka je výborné stomachikum – podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevní parazitům a snižuje krevní tlak. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

Čistí střeva

Je ideální jako dobrá uklízečka našich střev. Měli by ji jíst lidé s vysokým krevním tlakem. Obsahuje prospěšné vitamíny, vápník, železo i betakaroten.

Zdravotní výhody pažitky

  • Pažitka má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií. Nicméně, bylinka obsahuje mnoho znamenitých flavonoidů, antioxidanty, rostlinné vlákniny, minerální látky a vitamíny, které mají osvědčené přínosy pro zdraví.
  • Podobně jako jarní cibulka obsahuje pažitka více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek a podobně. 100 g čerstvých listů vám poskytne 2,5 g, což je 7 % z denní doporučené dávky vlákniny.
  • Obsahuje alicin. Laboratorní studie ukazují, že alicin snižuje produkci cholesterolu. Dále se také potvrdily antibakteriální, antivirové a antihoubové účinky.
  • Alicin také snižuje tuhost cév a tím pažitka snižuje celkový krevní tlak. Kromě toho má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice.
  • Pažitka překvapivě obsahuje více vitaminu A než jakékoliv jiná cibulová zelenina. 100 g čerstvých listů obsahuje 145 % denní doporučené dávky. Kromě toho zelené listy obsahují jiné flavonoidy, fenolové antioxidanty, jako jsou karoteny zea-xanthin a lutein. Společně tyto sloučeniny pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny.
  • Pažitka má také některé další důležité vitamíny, jako je vitamin C a K, ve skutečnosti, pažitka je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K. 100 g čerstvých zelených lístků obsahuje 212,7 mikrogramů nebo 177 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Vědecké studie ukazují, že vitamín K má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování. Vitamin-K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.
  • Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem folátů. 100g listů pažitky zajišťuje 105 mikrogramů nebo 26 % denní doporučené dávky folátů. Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení. Přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit defektem neurální trubice plodu dítěte.
  • V listech pažitky jsou zastoupeny i vitamíny ze skupiny B-komplex, stejně jako některé základní minerální látky, jako je měď, železo, mangan, zinek a vápník. Listy zeleniny obsahují několik důležitých vitamínů, jako je pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, a to vše ve zdravých poměrech.

Biolekar.czIngredience

Jaké zdravotní přínosy ukrývá pažitka

 16 července, 2019 IngredienceZdraví & nemoci

Pažitku v našich končinách dnes pěstuje většina zahrádkářů a díky její nenáročnosti je velmi rozšířena. Nejčastěji se používá jako přísada do pomazánek, do míchaných vajíček, zeleninových pokrmů či polévek. Pažitka jídlo nejen skvěle ochutí a dodá na barevnosti, ale ukrývá i řadu přínosů pro lidské zdraví.

Co se v tomto článku dozvíte?

Pažitka

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), někdy nazývaná také jako šnytlík, je druhem jednoděložné rostliny. Pažitka se nejčastěji používá jako zelenina. Z botanického hlediska patří do rodu česnek, tedy Allium. Pažitka je vytrvalou rostlinou, která kvete nachovými až fialovými kvítky, vzácně také kvítky bílé barvy. Plodem pažitky je tobolka. Setkat se můžete také s planou pažitkou, která má jemnější listy a růžová kvítka.

Výživová fakta

Listy pažitkou jsou skvělým zdrojem vitamínu C (může obsahovat až 100 mg ve 100 g), provitamínu A, vitamínu B2, minerálních látek atd. Jedna lžíce nasekané pažitky přibližně obsahuje:

  • 1 kalorii
  • 0,1 g sacharidů
  • 0,1 g proteinu
  • 0,1 g vlákniny
  • 6,4 mikrogramů vitaminu K (8% DD)
  • 1,7 miligramů vitamínu C (3% DD)
  • 3,2 mikrogramů folátu- kyselina listová (1% DD)
  • 0,1 mg manganu (1% DD)

Zdravotní přínosy

Zdraví kostí

Pažitka je dobrým zdrojem vitamínu K a podporuje preventivně zdraví kostí. Vitamín K hraje důležitou roli při srážení krve, ale i v udržení kostí zdravých, tedy i silných. Vitamín K podporuje minerální hustotu kostí a snižuje riziko vzniku zlomenin.

Riziko zánětu

Pažitka je zdrojem antioxidantů, které organismus preventivně chrání před vznikem zánětů. Může se tedy chlubit protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Pravidelná konzumace pažitky je celkově dobrou prevencí mnoha chronických stavů a onemocnění, jako je onemocnění srdce, rakovina či diabetes. Rostliny z rodu Allium jsou totiž bohaté na důležité sloučeniny, jako je kvercetin, flavonoidy, saponiny a další. Ty mají protinádorové účinky, chrání zdraví kardiovaskulárního systému, jsou protizánětlivé, neuroprotektivní a podporují imunitní systém. I vitamín C obsažený v pažitce je pro celkové zdraví nesmírně důležitý.

Zdroj:hobby.instory