Chronická pankreatitida

Projevuje se v podobě opakujících se záchvatů zánětu slinivky břišní, které jsou téměř vždy doprovázeny bolestmi žaludku. Velmi špatně působí na celý trávicí trakt a také na vstřebávání živin v tenkém střevě. Navzdory zdravé stravě lidé s chronickou pankreatitidou často hubnou, protože jejich trávicí trakt nedokáže správně absorbovat všechny živiny z toho, co jedí.

Recidivující akutní pankreatitida se může změnit v chronickou pankreatitidu, která může dále vést k chronické pankreatitidě, vzniku zjizvené tkáně, kvůli které může pankreas zůstat trvale nefunkční.

Příčiny chronické pankreatitidy:

  • Konzumace alkoholu je potenciálním rizikovým faktorem až v 70 procentech případů chronické pankreatitidy.
  • Hypertriglyceridémie: zvýšená hladina triglyceridů.
  • Zúžení vývodu slinivky břišní: ucpání vývodu slinivky žlučovým kamenem brání průchodu trávicích enzymů a hormonů.
  • Cystická fibróza, která se vyznačuje výskytem abnormálně hustého a lepkavého hlenu, který narušuje normální průchod tekutiny plícemi a trávicím traktem.
  • Genetika: někdy je chronická pankreatitida zděděna.
  • Hyperkalcémie může způsobit poškození pankreatu akumulací sekrečních proteinů.
  • Autoimunitní onemocnění: zánětlivá onemocnění střev, revmatická artritida, primární biliární cirhóza, Sjogrenův syndrom, retroperionální fibróza, sarkoidóza a sklerotizující cholangitida.
  • Časté epizody akutní pankreatitidy mohou přejít do chronické formy.

Příznaky chronické pankreatitidy jsou: opakující se nebo dokonce neustálé bolesti žaludku, které mohou být velmi silné, neustálé a nechtěné hubnutí způsobené špatným vstřebáváním živin z potravy, tučná stolice

steatorea, diabetes, jako důsledek ztráty funkčnosti buněk produkujících inzulín ve slinivce břišní.

Kde se vyskytuje bolest způsobená pankreatitidou?

Jak akutní, tak chronická pankreatitida je charakterizována bolestí v horní části břicha, obvykle pod hrudním košem. A bolest ve střední části žaludku, více na levé straně, je častým příznakem, bez ohledu na formu pankreatitidy. Trvání bolesti se pohybuje od několika minut do několika hodin. Bolest může být také různých typů:

  • Mírná bolest, která se zhoršuje po jídle nebo pití.
  • Bolest se může zhoršovat vleže na zádech a zlepšuje se při sezení.
  • Neustálá, silná bolest, která trvá několik dní.
  • Bolest se šíří do zad.
  • Někdy se bolest šíří do horní části těla a zad, jako by obepínala celé tělo.

Intenzita bolesti obvykle souvisí s příčinou pankreatitidy. Náhlá, bodavá bolest, která vyzařuje do zad, je nejčastěji příznakem pankreatitidy způsobené žlučovými kameny, zatímco mírnější, lokalizovaná bolest je obvykle příznakem pankreatitidy způsobené alkoholismem.

Diagnóza pankreatitidy

Kombinace krevních testů a zobrazovacích testů je nejspolehlivější metodou diagnostiky pankreatitidy. Fyzikální vyšetření a anamnéza jsou povinné při hodnocení možných příčin.

Diagnostická kritéria pro pankreatitidu jsou:

Pacient má silné bolesti ve střední části žaludku nebo levém horním kvadrantu a bolest se zhoršuje po jídle a pití, zejména po konzumaci tučných jídel. Hladiny lipázy a/nebo amylázy jsou až třikrát vyšší než normálně a to často stačí k diagnóze pankreatitidy. Poměr lipázy k amyláze větší než čtyři ku jedné ukazuje, že příčinou pankreatitidy je alkoholismus.

Kromě krevních testů se obvykle pro potvrzení diagnózy provádějí některé z následujících zobrazovacích testů:

  • Ultrazvuk břicha
  • Endoskopický ultrazvuk
  • Počítačová tomografie
  • Endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie (ERCP) s použitím endoskopu k pořízení rentgenového snímku žlučových a pankreatických vývodů
  • magnetická rezonanční cholangiopankreatografie (MRCP)

Krevní testy osoby trpící pankreatitidou vždy ukazují zvýšené hladiny:

  • Trávicí enzymy (amyláza a lipáza) – jsou často až třikrát vyšší než normálně
  • Zvýšená hladina cukru v krvi
  • Zvýšená hladina lipidů (tuků) v krvi

Léčba pankreatitidy

Váš praktický lékař vás odešle ke gastroenterologovi nebo chirurgovi v závislosti na typu pankreatitidy, kterou máte, a na požadovaném postupu. Léčba pankreatitidy často vyžaduje hospitalizaci a restriktivní nebo pouze nitrožilní výživu. Chirurgický zákrok je nutný, pokud je příčinou pankreatitidy žlučový kámen nebo jiný typ zablokování pankreatu nebo žlučových cest.

Léky a antibiotika se podávají perorálně nebo intravenózně.

Dieta s nízkým obsahem tuku a bohatá na tekutiny; častá jídla a malé porce.

Pokud má lékař podezření, že příčinou pankreatitidy je určitý lék, pravděpodobně tento lék vysadí a navrhne lepší náhradu.

Výživa pro pacienty s pankreatitidou

Léčba pankreatitidy může zahrnovat úplné hladovění po určitou dobu, aby se slinivka mohla zotavit. Během této doby je pacient krmen intravenózně. Jakmile zánět odezní, doporučuje se pro urychlení rekonvalescence nízkotučná dieta a dostatek tekutin. Požívání alkoholu je přísně omezeno nebo zcela zakázáno, aby se stav nezhoršoval.

Možné komplikace pankreatitidy

Pokud není pankreatitida léčena včas nebo pokud se k léčbě přistupuje nesprávně, mohou nastat komplikace. – Pseudocysty a „kapsy“ vznikají v důsledku nahromaděných tekutin a nečistot. Když prasknou, může to způsobit vnitřní krvácení ve slinivce a těžkou infekci.

  • Někdy může neléčená pankreatitida nepříznivě ovlivnit funkci plic.
  • Cukrovka je závažná komplikace, která se může objevit v důsledku snížené sekrece inzulinu v důsledku zánětu slinivky břišní.
  • Neléčená chronická pankreatitida může vyústit v rakovinu slinivky.
  • Vzhledem k tomu, že u pankreatitidy se často vyskytuje průjem a zvracení a dokonce i vnitřní krvácení, delší epizoda může způsobit hypovolemický šok, což je potenciálně smrtelná situace, ke které dochází v důsledku ztráty více než 20 procent krve nebo tekutin v těle.

Může dojít i k poškození dalších životně důležitých orgánů, včetně ledvin, plic a srdce.

Kdy navštívit lékaře?

Hlavním rysem pankreatitidy je zánět slinivky břišní a příznaky zahrnují bolest břicha, nevolnost, zvracení, dušnost a poruchy trávení. Tyto příznaky nejsou charakteristické pouze pro pankreatitidu, proto je často stanovena špatná diagnóza.

Pro stanovení správné diagnózy je nejlepší navštívit odborného lékaře. To je velmi důležité, protože podcenění příznaků a oddalování léčby může vést k vážným až smrtelným komplikacím.