K léčbě kuperózy (neboli růžovky) lze pampeliškový čaj aplikovat lokálně na postižený povrch kůže nebo vypít. Kuperóza je tvorba červených skvrn na kůži, zejména na kůži obličeje, způsobená rozšířením krevních cév. K přípravě čaje použijte 4-10 g sušených pampeliškových listů ve 150 ml vody. Nechte stát 10 minut a poté přefiltrujte. Pijte třikrát denně jeden šálek tohoto odvaru. Lze jím ale také omýt postižené povrchy kůže.

Čaj z této rostliny lze připravit i jinými způsoby: Svařte 250 ml vody s 1-2 lžičkami prášku sušeného kořene pampelišky (například v elektrickém mlýnku na kávu). Vařte 5-10 minut, poté přefiltrujte. Pijte 1-2 šálky denně. Tímto odvarem si můžeme mýt i oči a vlasy.

Přiveďte k varu 1 šálek (250 ml) vody s 3-5 g sušených bylinek. Necháme 10 minut vařit, poté odvar dvakrát scedíme a přidáme půl lžičky soli. Omyjte postiženou oblast pokožky vatovým tamponem. Také za použití 3-5 g pampelišky a 250 ml vody si můžete připravit čaj, který se vaří 5-10 minut, ze kterého pijí 3 šálky denně.

Čerstvou šťávu z kořene pampelišky můžeme také vytáhnout a omýt si s ní pokožku. Poté pleť očistěte trochou pampeliškového čaje. Čaj lze dokonce použít do koupele (sedací nebo stojací koupel).

Listy pampelišky se nasekají na prkénku a použijí se k pokrytí postižených povrchů kůže.

Můžete si také vyrobit obklad ze šťávy extrahované z kořene květu. Kořeny se nasekají a pak se spaří s trochou zakysané smetany. Tento obklad přiložte na bolavá místa a nechte pár hodin působit. Tuto metodu lze používat denně, dokud bolest úplně nezmizí.

Zdroj:twice