Deset zelených listů denně – jsou zdarma, účinky vás mile překvapí

  • Pampeliška velmi dobře ovlivňuje játra – čerstvé duté stvoly konzumovány v syrovém stavu pomáhají při chronickém zánětu jater a také při cukrovce. Zatímco je pampeliška v květu, cukrovkáři by měli sníst až deset kusů denně.
  • Stvol spolu s květem třeba umýt a pomalu všechno rozžvýkat. Chutná hořce, je křupavý a šťavnatý. Proti únavě bychom prý měli sníst každý den deset pampeliškových listů nebo stvolů. Únava se rozplyne.
  • Pampeliška je prospěšná při dně a revmatismu, podporuje také slezinu. Po dvou až třítýdenní léčbě čerstvým stvolem by měly ustoupit nejbolestivější příznaky. Pampeliška sice tyto nemoci nevyléčí, ale zmírní negativní symptomy, které s nimi souvisejí.
  • Pampeliška obsahuje inulin, taraxacín, vitamíny, saponin cholin, větší množství minerálních látek a fytoncidy – to jsou látky, které mají podobné účinky jako antibiotika.
  • Její látky mají také žlučopudný účinek, ovlivňují tvorbu slin a žaludeční šťávy, regulují stolici, působí příznivě na metabolismus.
  • Pampeliška zlepšuje chuť k jídlu a trávení.
  • Obsahuje vitamín C a větší množství minerálů, které organismus potřebuje. Podporuje jeho detoxikaci, proto se doporučuje při chronických revmatických potížích.
  • Pomáhá při problémech se žaludkem a žlučníkem, používá se proti zánětům jater a močových cest, proti ledvinovým kamenům a jako protihlístový prostředek. Kořen se po přiměřené úpravě používá i jako náhražka kávy.

Na čištění krve

Pampeliška je vhodná i na vyčištění krve. Čerstvé listy a stonky mohou použít do salátů. Pampeliška se dá zkrátka konzumovat celá, ať už syrová, vařená.

Nejlepší a nejchutnější je použití listů pampelišky v salátech. To umožní rostlince nejen perfektně dochutit vaše pokrmy, ale zároveň i očistit játra, ledviny a střeva.

Zdroj:Dobrenoviny.sk