Léčivé účinky pampelišky:
- Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevence vzniku chřipky, rýmy
- Pomáhá čistit játra a ledviny
- čistí krev
- Antiseptické a detoxikační účinky
- Podporuje trávení, metabolismus, odkyseluje organismus, stolici
- Močopudné účinky, odvodňuje, pročišťuje a podporuje ledviny a močové cesty
- Podporuje hojení pokožky, poranění a kožních chorob, dezinfikuje rány
- Podporuje a pročišťuje játra, preventivně chrání proti nemocem jater
- Podporuje tvorbu červených krvinek, okysličuje krev, prevence a léčení Anémie
- Podporuje i tvorbu kostní tkáně, kombinace vápníku a vitamínů
- Odstraňuje migrény, bolesti břicha a i kloubů a svalů
Ingredience na nevařený pampeliškový sirup:
1 litr pampeliškových do oblastí (nasbírejte plnou litrovou nádobu),
500 g krystalového cukru – můžete použít bílé i hnědý, cukru můžete dát i méně, podle vlastní chuti,
2 dcl vody.
postup
Pampelišku sbíráme za slunečného počasí v čistém prostředí, ideální na hospodářských loukách daleko od silnice nebo v lesích. Hlavičky pampelišek odstonkujeme a necháme na stole na slunci, aby z nich vylezli broučci. Je možné očistit je i ve studené vodě, ale tak přijdeme nejen o hmyz, ale zároveň o pyl, což by byla škoda. Následně můžeme z pampelišky vytrhat lupénky a zelené části vyhodit do kompostu .
Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, například zavařovacích lahve od okurek. Zasypeme jejich cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.
Nádobu necháme stát na okenní parapetu dva dny. Občas jí zatřeseme a promícháme její obsah. Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí.
Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.
Hotový sirup přecedíme přes plátno a vymačkáme všechnu šťávu z květů. Přirozeně je trochu zakalený, nepřekáží to. Sirup skladujeme v uzavřené nádobě v chladničce. Takto vydrží přibližně měsíc. Můžete ho používat do limonád nebo jako sladidlo.
Zdroj:Dobrenoviny.sk