Léčivé účinky pampelišky:

  • Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevence vzniku chřipky, rýmy
  • Pomáhá čistit játra a ledviny
  • čistí krev
  • Antiseptické a detoxikační účinky
  • Podporuje trávení, metabolismus, odkyseluje organismus, stolici
  • Močopudné účinky, odvodňuje, pročišťuje a podporuje ledviny a močové cesty
  • Podporuje hojení pokožky, poranění a kožních chorob, dezinfikuje rány
  • Podporuje a pročišťuje játra, preventivně chrání proti nemocem jater
  • Podporuje tvorbu červených krvinek, okysličuje krev, prevence a léčení Anémie
  • Podporuje i tvorbu kostní tkáně, kombinace vápníku a vitamínů
  • Odstraňuje migrény, bolesti břicha a i kloubů a svalů

Ingredience na nevařený pampeliškový sirup:

1 litr pampeliškových do oblastí (nasbírejte plnou litrovou nádobu),

500 g krystalového cukru – můžete použít bílé i hnědý, cukru můžete dát i méně, podle vlastní chuti,

2 dcl vody.

postup

Pampelišku sbíráme za slunečného počasí v čistém prostředí, ideální na hospodářských loukách daleko od silnice nebo v lesích. Hlavičky pampelišek odstonkujeme a necháme na stole na slunci, aby z nich vylezli broučci. Je možné očistit je i ve studené vodě, ale tak přijdeme nejen o hmyz, ale zároveň o pyl, což by byla škoda. Následně můžeme z pampelišky vytrhat lupénky a zelené části vyhodit do kompostu .

Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, například zavařovacích lahve od okurek. Zasypeme jejich cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.

Nádobu necháme stát na okenní parapetu dva dny. Občas jí zatřeseme a promícháme její obsah. Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí.

Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.

Hotový sirup přecedíme přes plátno a vymačkáme všechnu šťávu z květů. Přirozeně je trochu zakalený, nepřekáží to. Sirup skladujeme v uzavřené nádobě v chladničce. Takto vydrží přibližně měsíc. Můžete ho používat do limonád nebo jako sladidlo.

Zdroj:Dobrenoviny.sk