Křečové žíly a chronická žilní nedostatečnost
Křečové žíly jsou křečové povrchové žíly, nejčastěji na nohou. Krev se zadržuje v žilách a způsobuje namodralé skupiny křečových žil. Stav je často doprovázen otokem, po delším sezení nebo stání. Kůže bývala suchá, podrážděná, popraskaná.

Nemoc ledvin
Otoky nohou jsou často důsledkem některých onemocnění ledvin. Poškozené ledviny nejsou schopny filtrovat, což vede k otokům (edémům) na kloubech a chodidlech nohou a někdy i rukou. Onemocnění ledvin často není doprovázeno příznaky, ale je možná slabost, dušnost, nevolnost a zvýšená žízeň. Akutní selhání ledvin je stav, kdy ledviny náhle přestanou fungovat a mají za následek otoky nohou. Stav je doprovázen zvýšením dusíkatých látek v krvi, u lidí s dříve zdravými ledvinami. Akutní selhání ledvin je nejčastěji důsledkem jiného onemocnění nebo neodborného lékařského postupu.

Užívání drog a otoky nohou
Edém ostrova může být také vedlejšími účinky užívání drog. Blokátory kalciových kanálů jsou často viníky otoku. Stav může být také důsledkem užívání aspirinu a ibuprofenu, léků na kontrolu cukrovky, hormonální terapie, antidepresiv.

Těhotenství
Růst plodu v těhotenství navíc tlačí na žíly na nohou. Cirkulace se zpomaluje a hromadí se tekutina. Pokud je stav provázen silnými otoky kolem očí, silnými bolestmi hlavy, rozmazaným viděním, určitě se poraďte s lékařem, protože všechny tyto příznaky mohou být příznaky svědčící pro preeklampsii, která se obvykle vyskytuje ve třetím trimestru těhotenství. Pokud zaznamenáte dušnost doprovázenou dušností v posledním trimestru nebo krátce po porodu, měli byste se také poradit s lékařem, protože se může jednat o peripartální kardiomyopatii, typ srdečního selhání spojený s těhotenstvím.

Nemoci projevující se otoky nohou
Pokud zadržování tekutin není příčinou otoků nohou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět způsobený artritidou a dalšími kloubními problémy. Některá onemocnění a stavy, jako je dna, burzitida kolena, osteoartróza, revmatoidní artritida, ale také zranění, jako jsou výrony, natažení a zlomeniny kostí, mohou vést k otokům.

Infekce a rány
Pokaždé, když se pořežeme, poškrábeme nebo máme na těle ránu, může dojít k otoku. Pokud stav trvá déle než tři týdny, poraďte se s odborníkem. Otok je často důsledkem infekce v ráně, vrchol je během druhého dne a poté by se měl stav zlepšit.

Co můžeme udělat, abychom předešli otokům nohou?

Omezte používání soli, noste kompresivní punčochy, buďte fyzicky aktivní, pokud často pozorujete otoky nohou. V případě dlouhých jízd si udělejte občasné přestávky na protažení nohou. V případě otoku zkuste zvednout nohy nad úroveň srdce. Pokud potíže přetrvávají, vyhledejte odbornou pomoc, zvláště pokud je stav provázen bolestí, dušností a silnou únavou.

Zdroj:Klinika