Goitrogeny jsou potraviny, které obsahují látku goitrin, která ovlivňuje syntézu hormonů štítné žlázy, při nedostatku jódu,“ vysvětluje Hembri. Uvádí, že potraviny, které tyto látky obsahují, jsou tepelně neupravené rostliny z čeledi brukvovitých, jako je brokolice, květák , zelí, ale nedoporučuje se ani sója, ani jáhly. Dobré ale je, že většinu těchto potravin nemusíte ze svého jídelníčku úplně vyřadit, ale konzumujte je s mírou, ovšem pouze v případě, že si je takto připravíte. Zahřejte je, abyste se vyhnuli negativním účinkům, které mohou mít na štítnou žlázu.

„Zahřívání brukvovité zeleniny eliminuje jejich strumu. A pokud jíte tepelně neupravenou zeleninu z této čeledi a sóju s mírou, zdraví štítné žlázy to nijak zvlášť neohrožuje. Většina dietologů však radí, abyste proso ze své dieta,“ vysvětluje dietoložka.