Mrkev
Mrkev je výborná zásadotvorná zelenina, bohatá na beta-karoten, který je navíc velmi silným antioxidantem.
Tato zelenina má následující zdravotní přínosy:
- zlepšuje zrak a zdraví očí
- bojuje s obezitou a zmírňuje zažívací problémy
- obsah draslíku pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou
- její protizánětlivé vlastnosti urychlují hojení ran
- pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva
- zlepšuje ústní hygienu a působí antibakteriálně
Červená řepa
Tato oblíbená kořenová zelenina je pro vás přínosem ve více oblastech.
Zlepšuje například funkce mozku, snižuje krevní tlak, detoxikuje různé orgány a zvlášť játra. Navíc chrání srdce před infarktem a i kosti před osteoporózou.
Brambory
Obyčejné brambory dokáží kontrolovat hladinu krevního cukru při cukrovce a chrání kosti před úbytkem minerálů.
Brambory mají také protirakovinné účinky, udržují krevní tlak v normě a dodávají tělu mnoho potřebného draslíku. Toho mají v sobě dokonce více než banány.
Ředkvička
Ředkvička je velmi bohatá na vitamin C. Pokud ji budete jíst pravidelně, kromě odkyselení těla si posílíte i svůj imunitní systém.
Její vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií z ní činí ideální zeleninu při hubnutí.
Studie prokázaly, že unikátní antioxidanty v ředkvičce předcházejí onemocněním srdce a udržují krevní tlak v normě.
Mnozí lidé používají ředkvičky také k léčbě trávicích obtíží, protože stimulují tvorbu žluči. Nemůžeme zapomenout ani na to, že jsou přínosem i pro činnost jater a ledvin.
Tuřín
Tuřín je známý svou hořkou chutí, vašemu tělu však dokáže pomoci několika způsoby.
Poskytuje celou paletu antioxidantů, vitamíny A a C, vzácný minerál mangan či protirakovinotvorný beta-karoten.
Sladké brambory
Sladké brambory jsou dobrým zdrojem vitaminu B6, o němž je známo, že snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Vysoký obsah draslíku je zase velmi důležitý pro mozek a nervový systém.
Navíc sladké brambory jsou bohaté na vlákninu a také na navzdory své sladké chuti nemají příliš mnoho kalorií, proto se hodí jako potravina při hubnutí.