Blepharospasmus – křeč očních víček

Blefarospasmus je charakterizován fokální dystonií, pohybovou poruchou původu nervového systému v určitých částech těla. Tato porucha může způsobit svalové křeče očních víček, které se stávají nekontrolovatelnými a objevují se opakovaně, pravidelně. Existuje několik forem onemocnění, včetně jednostranného křeče postihujícího pouze jednu stranu obličeje nebo bilaterálního křeče postihujícího sval kolem oka.

Příznaky se mohou časem zhoršovat a vést k trvalému uzavření očních víček. Důsledkem je tedy negativní dopad na vizi a celkovou kvalitu života člověka.




Naštěstí některá cvičení mohou pomoci zmírnit příznaky, jako je odpočinek, nošení brýlí při čtení nebo práce s monitory. Kromě toho stojí za zmínku, že zívání, zpěv nebo žvýkání dočasně regulují svalové stahy očních víček.

Charcot-Marie-Tooth nemoc

Charcot-Marie-Toothova choroba (CMT) je málo známá, ale v žádném případě vzácná. Mnoho postižených ani neví, že trpí touto nemocí, ačkoli CMT je v některých rodinách přítomen po generace.

Protože toto onemocnění postihuje motorické nervové buňky, které přenášejí pohybové příkazy z mozku do svalů, mohou postihnout celé tělo, včetně paží, nohou a dokonce i dýchacích svalů. V pokročilém stádiu už pacient nemusí být schopen jíst.

Ačkoli nebyla identifikována žádná konkrétní příčina, jsou zde uvedeny určité rizikové faktory, jako je dědičnost, konzumace pesticidů a těžkých kovů v potravinách, kouření, stres a těžká fyzická traumata. Současná léčba neumožňuje úplné uzdravení z nemoci, ale lze s ní dosáhnout zlepšení.

Pokud jste delší dobu pociťovali více než jeden z výše uvedených příznaků, určitě se poraďte s lékařem.

Zdroj.heftig.de