3) Oteklé oči

Oteklé oči a nohy mohou být příznakem nedostatku jódu. Mezi další příznaky jeho nízké hladiny v těle patří i suchá kůže, přibývání na váze a lámavé nehty.

Jak to můžete napravit?

Pokud se vaše strava skládá převážně z potravin s nízkým obsahem soli (jodované), je čas na změnu. Se solí to však nepřehánějte, jinak si můžete přivodit problémy s vysokým krevním tlakem či ledvinami.

Výborným zdrojem jódu jsou mořské řasy, mořská zelenina a mořské ryby. Nejoblíbenějším způsobem je sušená řasa kelp, kterou si můžete přidávat do ostatních potravin.

V úvahu přicházejí také doplňky s jódem ve formě kapslí, případně jodové tinktury. Ty se často mažou na pokožku (nejlépe v okolí štítné žlázy), přes kterou se jód následně vstřebá do těla.

4) Bledé rty

Bledé rty a dásně znamenají, že máte nedostatek železa.

Tyto symptomy jsou viditelnější u žen. Pro nedostatek železa je občas také příznačný pocit v ústech jako kdybyste jedli led, jíl nebo špínu.

Jak to můžete napravit?

Konzumujte více špenátu, sušené fazole, červeného masa nebo ryby.

5) Krvácení dásní

Krvácející a bolestivé dásně, které jsou doprovázeny špatným stavem zubů, jsou nejčastěji příznaky nedostatku vitamínu C.

Tento vitamín patří mezi nejdůležitější. Jeho nedostatek vám může způsobit vážné zdravotní problémy od bolesti svalů až po kurděje, což je jeho nejextrémnější podoba.

Pokud se nedostatek vitaminu C dlouhodobě neřeší, může vám způsobit dokonce i úplné vypadnutí zubů.

Jak to napravíte?

Konzumujte potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, jako jsou citrusy, jahody, meloun, mango, kiwi, papája, červené papričky a červený meloun.