Kdy navštívit lékaře, pokud pociťujete necitlivost rukou nebo nohou

Je vhodné poradit se s lékařem, pokud se necitlivost vyskytuje především v prstech na rukou nebo nohou a pokud se příznaky zhoršují bez zvláštní příčiny.

Kdy můžeme mluvit o nouzi v případě necitlivosti

Jednostranná necitlivost, potíže s mluvením, zmatené myšlení a ochrnutí obličeje mohou způsobit mozkovou mrtvici , takže s těmito příznaky byste měli okamžitě navštívit lékaře. Pokud je necitlivost doprovázena silnou bolestí hlavy, ztrátou vědomí, zmateností a potížemi s dýcháním, okamžitě vyhledejte lékaře, protože to může být příznak mozkového nádoru.

Jakou analýzu může váš lékař požadovat, aby zjistil příčinu necitlivosti

K určení příčiny necitlivosti si může lékař vyžádat další testy, pokud vaše anamnéza a klinické vyšetření (vyšetření reflexů, svalové síly a smyslových funkcí) neukáže jasnou odpověď. Ty mohou zahrnovat: krevní a močové testy (kompletní krevní obraz, kompletní vyšetření elektrolytů, měření hladiny vitaminu B12, test hormonů štítné žlázy atd.), MRI a počítačovou tomografii.

Léčba necitlivosti

Možnosti léčby necitlivosti závisí na příčinách zjištěných při lékařských vyšetřeních. U spondylózy (opotřebení páteře) nebo jiných degenerativních onemocnění osteoartikulárního systému (výhřez ploténky, syndrom karpálního tunelu) se doporučuje fyzioterapie, případně operace.

Pro diabetiky je velmi důležité kontrolovat hladinu cukru v krvi léky a správnou stravou , jinak je mravenčení a necitlivost spojena s paresteziemi, což znamená ztrátu citlivosti rukou a nohou a pacient se může zranit, aniž by si toho všiml, a následně nebyl schopni s ní správně zacházet, což má za následek zranění.

Zdroj.Facebook