Ingredience:

  • 250 ml slepičího nebo zeleninového vývaru (jako základ)
  • 1 polévková lžíce čerstvého nakrájeného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 50 oloupaných a očištěných stroužků česneku (přibližně 5 hlávek)
  • 1 sklenice (2 dcl) plnotučné zakysané smetany
  • hrst sušených bylinek, například petržele
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 velké nakrájené bílé cibule
  • 3 sklenice kostek ze suchého chleba

Příprava:

Zahřejte troubu na 180 stupňů. Překrojte stroužky česneku na poloviny, přidejte trochu olivového oleje a zabalte do tenké fólie.

česnek

Kdyby pro vás bylo příliš náročné čistit tak velké množství česneku, můžete to udělat trochu jinak.

Umyjte celé česnekové hlávky a odkrojte z nich vrchní část tak, jak je to zobrazeno na obrázku vlevo.

Nechte česnek péct 60 minut v troubě a pak ho na několik minut nechte vychladnout.

Za tu dobu zahřejte olivový olej spolu s máslem na pánvi na mírné teplotě. Přidejte do ní cibuli, kterou povařte asi 10 minut.

Z upečeného česneku udělejte kaši (podobně jako bramborovou kaši) a přidejte jej do pánve s cibulí, olejem a máslem.

Dobře promíchejte a následně přidejte nakrájený tymián, kuřecí (zeleninový) vývar a čerstvé bylinky(petržel).

Snižte teplotu na minimum, nasypte do pánve i suchý chléb a vařte dalších 5 minut, respektive, dokud chleba nezměkne.

Po dovaření vylijte polévku z pánve a dobře promíchejte, abyste získali pěknou krémovou texturu. Můžete na to použít i mixér.

Po rozmixování ji vraťte zpět do pánve a přidejte zakysanou smetanu. Nakonec pro chuť přidejte do polévky špetku soli a pepře.

Poznámka

Při 50 stroužcích česneku bude polévka řádně silná. Pokud by to bylo na vás příliš, klidně můžete množství stroužků snížit i na polovinu.

Polévka bude pak sice o něco slabší, ale stále dostatečně účinná.

Dobrou chuť a brzké vyléčení!

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/