Nesahejte hned po lécích: Toto je 10 bylin, které Vám pomohou lépe zvládnout stres

6. Vanilka

Už jen vůně vanilky vás dokáže uvolnit téměř za okamžik.

Podle studie, vůně podobné vanilce dokázali snížit stavy úzkosti až o 63% ve srovnání s použitím zvlhčovačů vzduchu.

Není proto divu, proč se vanilka tak často přidává do krémů, svíček a přípravků do koupele.

7. Kozlík lékařský

Kozlík lékařský můžete konzumovat různými způsoby při problémech s bolestmi hlavy, úzkostí a nespavostí.

Obvykle se užívá ve formě čaje nebo pilulek jako doplňek stravy.

Kvůli jeho pronikavé a silné vůni se doporučuje, abyste ji užili rychle. Pak si dejte lžičku medu nebo nějakého sirupu, abyste po ní smyli její chuť v ústech.

8. Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je rostlina, kterou najdete téměř v každé prodejně se zdravou výživou. Možná dokonce roste i ve vaší zahradě.

Dr. Klaus Linde (lékař Technické univerzity v Mnichově) tvrdí, že tato rostlinka má účinky ve smyslu efektivnosti podobné antidepresivům jako jsou Prozac. Oproti antidepresivům však nemá žádné negativní vedlejší účinky.

Je třeba si však dávat pozor, protože třezalka tečkovaná ovlivňuje účinky jiných léků.

Proto, pokud užíváte nějaké léky, před její konzumací se raději poraďte s vaším lékařem. To platí zvláště v případech užívání hormonální antikoncepce.

9. Meduňka lékařská

Meduňka lékařská dokáže nejen zmírňovat stres a stavy úzkosti, ale může výrazně zlepšit kvalitu života u lidí trpících na demenci ..

Ve srovnání s léky jde nejen o mnohem levnější, ale i bezpečnější alternativu. Meduňku lékařskou si navíc snadno doma vypěstujete i sami.

Obecně zlepšuje klid, funkce paměti a pozornost.

10. Rozmarýn

Rozmarýn je rostlina s ochrannými účinky na nervové buňky a kromě toho také výborně chutná. Můžete ho jíst nebo k němu vonět.

Pomoci vám dokáže mnoha způsoby – zlepšuje kognitivní schopnosti, paměť a výkon. Kromě toho zmírňuje i nervové vypětí.

Při léčbě, která obsahuje účinné látky s potenciálem ovlivňovat lidské tělo a nervový systém, je dobré se předem poradit s lékařem.

To platí stejně i při výše popsaných přírodních látkách, protože mnohé z nich mají interakce s klasickými léky, jejichž účinek mohou oslabovat nebo zesilovat.