Zlepšuje stav pokožky

Složení máty má antibakteriální účinek a je široce používána ke zlepšení stavu pokožky. Odvar z máty pomáhá zmírnit svědění, záněty a vyrážky.

Mátový repelent

Příjemné bylinkové vůně klíšťatům zkrátka nevoní. Zatímco vy si mátu vychutnáváte v mojitu, čaji nebo bonbonech, pro kleště je vůně mentolu přímo odporná. Život jim proto znepříjemní repelent z 20 kapek mátového oleje a dvou hrnků vody.

Mátová tinktura a mátový olej

Zavadnuté lístečky máty naložíme do kvalitního rostlinného oleje a macerujeme asi 14 dní na slunném místě. Občas promícháme, pak přecedíme. Zavadnuté znamená, že jsou ponechány na vzduchu přibližně půl dne.

Olej používáme na jemné promasírování svalů – ty při bolestech hlavy, potírání zad a hrudníku při zahlenění nebo rýmě a kašli. Mátový olej potěší i vaši pokožku. Pomáhá uklidňovat kožní neduhy a můžete si z něj udělat i masáž hlavy – prokrví kůži a osvěží vlasové kořínky.

Jako výborná prevence působí mátová tinktura. Hrst mátových lístečků zalijeme kvalitním alkoholem a necháme za oknem na slunném místě macerovat asi 1 měsíc. Občas promícháme a poté slijeme.

Tinkturu užíváme asi 20 kapek 3x denně při bolestech hlavy, krku, při nadýmání, kašli, nespavosti, pro podporu dobré funkce jater, slinivky a močových cest. Opět doporučuji konzultovat užívání tinktury s lékařem.

Pokud chcete z tinktury odstranit alkohol, stačí ji nakapat do horkého čaje nebo do vody, alkohol se rychle vypaří.

Zdroj:Irecept