Elixír života pro vaše rostliny

Pokud najdete doma droždí prošlé , rozhodně ho nevyhazujte. Můžete ho využít na výrobu účinného prostředku, který dokáže vyživit a stimulovat růst vašich rostlin. Tento produkt je totiž bohatý na minerály, organické železo a stopové prvky, které potřebuje každá rostlinka!

V případě, že droždí rozpustí ve vodě, začne vylučovat látku, která zrychlí růst rostlin a ty se navíc stanou silnějšími. Podmínkou však je, aby droždí pracovalo v teplé vodě!

Jak oživit půdu droždím

Receptů je několik, představíme vám dva z nich.

Jak si připravit domácí hnojivo z droždí

  1. Rozpusťte droždí ve vodě v poměru 1 kg droždí na 5 litrů vody. Výsledný produkt se pak ředí v 50 litrech vody.
  2. Muškáty budou mít krásné květiny, pokud je přihnojíme kvasnic zálivkou. Do 1 litru vody rozdrobíme 1 kostku droždí a necháme kvasit 2 týdny. Pak smícháme se třemi litry čisté vody. Tím získáme 4 litry kvalitního hnojiva. Můžeme jej použít i na jiné květiny.
  3. Dalším skvělým tipem je rozpustit 1 kostku v 5 litrech vody a výsledek přidávat do zálivky (přibližně 1 decilitr na 5 litrů vody) – květiny budou opravdu překrásné.

Pokud máte zahradu, rozhodně vyzkoušejte toto pozoruhodné alternativní hnojivo. Uvidíte, že brzy se droždí stane vaším spolehlivým pomocníkem při pěstování ovoce a zeleniny.

Zázrak pro zdraví

Díky stovkám prospěšných bakterií, vysokého obsahu vitamínů (zejména skupiny B a D), ale i minerálů, enzymů a vlákniny, můžeme droždí označit za super-zdravou potravinu .

Co dokáže droždí, pokud ho konzumujeme pravidelně?

– výrazně zlepšuje trávení a vylučování

– přispívá k regeneraci jater a proto je velmi prospěšný pro lidi trpící nemocemi játrech či zotavujícím se alkoholikem.

– při užívání antibiotik ho můžete využít jako cenné probiotikum

– blahodárně ovlivňuje zdraví pokožky (zlepšuje stav při dermatitidách, akné a dalších problémech), nehtů a vlasů

– ukázaly se i velmi prospěšné účinky konzumace droždí na depresivní stavy . Zlepšuje náladu a pomáhá bojovat i s poruchami spánku a nechutenstvím.

– posiluje imunitu

– má protizánětlivé účinky

Jak často užívat?

Droždí můžete užívat denně . Pokud vám vadí jeho chuť, dostat i v lékárně ve formě tabletek. Můžete si také připravit nápoj a užívat ho 2-3 x denně. Na jeden sklenici vody jde 1/3 kostky droždí. Nedoporučuje se kombinovat droždí se sycenými vodami a minerálkami.

zdroj: health