Příčiny neklidu

Podobně jako nevysvětlitelné hubnutí mohou rakovinné buňky způsobovat únavu, protože spotřebovávají tělesnou energii. Někdy může rakovina tlustého střeva způsobit únavu v důsledku vnitřní ztráty krve z nemoci.

V mnoha případech spolu příznaky rakoviny tlustého střeva souvisí. Další příznaky rakoviny tlustého střeva, jako je nechtěná ztráta hmotnosti a změněná střevní flóra, mohou zvýšit pocity slabosti.

Příznaky únavy

Únava je neustálý stav slabosti a vyčerpání bez zjevného důvodu. Pokud chápete, co by mohlo být důvodem neustálé únavy, je důležité navštívit svého lékaře, aby zjistil pravou příčinu.

  1. Křeče v břiše

Mnoho lidí pociťuje bolest žaludku v určité fázi svého života. Jako mnoho příznaků se může zdát bezvýznamné. Je to běžný příznak nerakovinných stavů, jako jsou hemeroidy a syndrom dráždivého tračníku, avšak bolest žaludku, která začala nedávno a je závažná a dlouhotrvající, může být známkou rakoviny.

Rakovina tlustého střeva se vyskytuje v tlustém střevě, což může ovlivnit střevní návyky. Tato změna ve funkci střev může vést ke křečím, nadýmání a bolestem břicha a může naznačovat rakovinu tlustého střeva.

  1. Krev ve stolici

Varovným signálem rakoviny tlustého střeva nebo konečníku je krev ve stolici. Někdy si můžete všimnout světle červených skvrn a příště je nemusí vidět pouhým okem. Závažnost příznaků závisí na průběhu a lokalizaci onemocnění.

Stolice může být také velmi tmavá nebo černá, což ukazuje na přítomnost zaschlé krve. Pokud ve stolici uvidíte jakékoli známky krve, kontaktujte svého lékaře. Test na okultní krvácení může odhalit, zda je ve stolici krev, a další testy mohou pomoci lékaři určit zdroj krve a správnou léčbu.

Krvácení z konečníku

Krvácení z konečníku obvykle pochází z krvácení v dolní části tlustého střeva nebo konečníku a je běžným příznakem kolorektálního karcinomu. Jasně červená krev na toaletním papíru po stolici nebo červená nebo růžová voda v záchodové míse mohou být příznaky krvácení z konečníku.

Lidé často připisují krvácení z konečníku hemoroidům, které mohou zabránit včasné diagnostice rakoviny.

Každý, kdo zaznamená krvácení z konečníku, by měl okamžitě vyhledat lékaře. Pokud je vám více než 40 let, váš lékař pravděpodobně doporučí test, jako je kolonoskopie, aby vyloučil rakovinu.

  1. Změny stolice

Polypy tlustého střeva, malé svazky buněk na periferii tlustého střeva, se mohou časem vyvinout v rakovinu. Když se polyp změní v rakovinu, pomalý růst nádoru často ovlivňuje střevní návyky, což může vést k různým problémům.