Roztroušená skleróza

Jde o nebezpečné autoimunitní onemocnění, při kterém tělo napadá svůj centrální nervový systém (centrální nervový systém) a zanechává zřetelnou stopu na pacientově dýchání. Výsledky studie onemocnění byly publikovány v ACS Chemical Neuroscience, u většiny pacientů s roztroušenou sklerózou dochází ke změnám dechu i ve velmi časných stádiích onemocnění.

Rakovina plic

Židovští vědci vyvinuli přístroj NaNose, který detekuje rakovinu plic i v počátečních stádiích s přesností 90 procent. Podle výsledků testů zveřejněných v časopise ACS Nano dokáže přístroj čichem odhalit i Crohnovu chorobu, selhání ledvin, roztroušenou sklerózu a další druhy rakoviny.

Selhání ledvin

Jedním z příznaků tohoto onemocnění je zápach čpavku. Vědci z University of Illinois vyvinuli jednorázové zařízení, které dokáže detekovat sebemenší známky dýchání čpavku, a tak stanovit diagnózu co nejdříve. Vědci nyní pracují na tom, aby toto zařízení bylo co nejjednodušší a nejlevnější, aby každý, kdo jej potřebuje, měl přístup k včasné diagnostice.

Selhání jater

Dýchání jako syrové ryby je známkou toho, že játra již nedělají svou práci a nejsou schopna zpracovávat toxiny. Nebezpečné látky se hromadí v moči, potu a dechu – a dodávají sekretu specifický zápach.

Diabetes

Specifický sladký, „ovocný“ pach dechu může naznačovat rozvíjející se diabetes mellitus II. typu: je to známka ketózy, kdy tělo začíná získávat energii nikoli ze sacharidů, ale z tuků. Je důležité co nejdříve konzultovat endokrinologa a darovat krev na cukr – to vám umožní jednat a kontrolovat onemocnění v rané fázi.

Zdroj:damn.com