– Jde o závažné chronické onemocnění, které vede k invaliditě. Nejdůležitější je odhalit nemoc včas, zahájit včasnou léčbu, ale nejdůležitější je přestat kouřit – vysvětluje pro Politiku doktor Milenković s tím, že dnes máme v Srbsku velmi účinné léky, které nejen odstraňují problémy, ale zabránit zhoršení onemocnění.

Zvláště účinné jsou léky ve formě inhalátorů – pump, kdy místo příjmu tablet nebo injekcí, které „cestují“ krevním řečištěm a játry, se lék jednoduše vdechne a dostane se na správné místo, kde by měl odstranit příznaky. Přesto jsou léky pro velké množství pacientů nedostupné.

Prof. Dr. Ivan Kopitović, vedoucí Centra pro patofyziologii respirační a spánkové medicíny z Ústavu pro plicní choroby Vojvodiny ve Sremské Kamenici, vysvětluje, že předpokladem pro chronickou obstrukční plicní nemoc je minimálně deset let kouření, dvacet cigaret denně. .

– Pacienti s tímto onemocněním mají sníženou koncentraci kyslíku v krvi, což se projevuje zejména ve spánku. V našem lékařském slangu existují dva podtypy CHOPN: pacienti, kterým říkáme chronická bronchitida, kteří kašlou a kašlou, a druhým podtypem jsou ti, kteří pociťují dušnost, takže je nazýváme emfyzematici. U první skupiny pacientů dochází ve spánku k výpadkům dýchání, což vede k urychlenému zhoršování cév a ateroskleróze – varuje doktor Kopitović a dodává, že léčba CHOPN pomáhá srdci a kardiovaskulárnímu systému.

Zdroj:Telegraf